Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK NADE ĐUREVSKE

Bila je diva umjetnosti i ljudskosti

Nada Đurevska
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
15.09.2017.
u 09:40

Kolege se opraštaju od jedne od najistaknutijih glumica s područja BiH

Glumački svijet oprašta se od Nade Đurevske, jedne od najistaknutijih bosanskohercegovačkih glumica koja je u 65. godini nakon teške bolesti preminula u Sarajevu. Pamtit će je se po iznimnom talentu, blagosti i emocijama kojima je zračila na sceni, a hrvatsku publiku posljednjih godina nagradila je jakom ulogom u filmu Bobe Jelčića “Obrana i zaštita” za koju je i nagrađena Zlatnom arenom 2013. u Puli.

– Bila je prije svega izuzetna osoba, posebna, decentna, samozatajna. Imala je svoj svemir, voljela posao kojim se bavila i bila je privilegija stajati s njom na sceni. Bila je glumica koja je imala kapacitete mnogo veće od onih koje je nudila neka limitirana teatarska scena u Sarajevu. Žena koja je širila dobrotu, empatiju, koja je uvijek bila uz kolege kada su imali probleme – rekao je Emir Hadžihafizbegović.

Prva uloga u “Višnjiku”

Nada Đurevska rođena je 8. siječnja 1952. u Skoplju. Kao šestogodišnja djevojčica 1958. stigla je u Sarajevo. Prvi put zaigrala je u Čehovljevu “Višnjiku”, a kasnije nijedan bh. kultni film, počevši od “Igmanskog marša”, nije mogao proći bez Nadina pojavljivanja. Dobitnica je i Zlatne arene za film “Od zlata jabuka”. Ostat će zapamćene njezine uloge u predstavama “Izgubljeni sin”, “Woyzeck”, “Hamlet”, “Medeja”, “Hasanaginica”, “U agoniji”...

– Nikad nije samo glumila, to je bilo mnogo više od glume, umjetnost svojstvena njezinoj ličnosti u svakoj ulozi gdje je pomno i psihološki pronalazila svoj vlastiti život, i kajanje, i tugu, i bol, i rastanke, i utjehe, i sumnje, i grižnju, i ljubavi i čekanja. Njezina je Hasanaginica remek-djelo, poput gorske vile ona se izdiže iznad svakog zla i ljudske obijesti, a svojom glumom izaziva najdublje emocije i suze iznova i iznova... – napisao je Božo Vrećo.

Među ostalim dobitnica je i Zlatnog lovorova vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva 2014., nakon čega je obznanila da se povlači sa scene nakon 40 godina rada.

Teško prohodan put

– Ova nagrada je takva da briše sve uspjehe i neuspjehe, sve tuge, radosti, sve snove, pravde i nepravde na ovom mojem često teško prohodnom putu, ali na putu na kojem mi je bilo najvažnije sačuvati ljudsko lice – kazala je tada glumica iza koje ostaju velika ostvarenja kao neuništiva vrijednost po kojoj će je se sjećati mnoge generacije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije