Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKI EKVINOCIJ

'Bez struje i s nula kuna snimili smo film generacije'

Autori filma Zagrebački ekvinocij
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/8
31.08.2019.
u 18:30

Ena Bašić i Elena Mikac su producentice filma, a Svebor Mihael Jelić autor je scenarija i redatelj priče o stvarnom životu 20-godišnjaka u metropoli

Debitantski dugometražni film “Zagrebački ekvinocij” redatelja Svebora Mihaela Jelića ispao je najveće ugodno iznenađenje ovog filmskog ljeta kada je pomeo festivale po Hrvatskoj. Debitantska je bila i gotovo sva ekipa dvadesetogodišnjaka iz kreativnog kolektiva CEFGI koja je glumila i radila na filmu, a budžet od 9 tisuća kuna, skupljenih crowdfundingom, ispao je taman dovoljan da statistima na setu priušte sendviče. Radnja filma proteže se kroz jednu noć, a ispripovijedana je kroz tri vješto i zabavno montirane narativne linije, u središtu kojih je tulum u mitskom stanu stanovitog Klasa koji je godinama prije otišao u inozemstvo i svoj ogromni stan u centru Zagreba ostavio “klošarima s Džamije” na korištenje.

Crowdfunding kampanja za sendviče

Dok dvoje likova bezuspješno traži izgubljenu cugu koju su sakrili kod Močvare, drugo dvoje jednako uzaludno prelazi Zagreb u potrazi za travom, a treći par sprema stan i priprema se za dolazak Mikija Solusa koji je navodno pristao svirati na tulumu. A iako je priča o kultnom Klasovu stanu ipak izmišljena, ostale su situacije u filmu osvježavajuće autentične, životne i duhovite na način koji prečesto izmiče hrvatskim filmovima.

– Sve te situacije iz filma priče su iz mog života ili života mojih prijatelja, stvari koje su nam se dogodile, čak su se neke stvari događale dok sam pisao scenarij. Taj film zapravo prikazuje naš način života, tu opipljivu atmosferu nekog alternativnog načina života u Zagrebu – kaže nam Svebor Mihael Jelić, redatelj, scenarist i jedan od producenata filma. 
Iako su svi glavni glumci amateri, u sporednim se ulogama pojavljuju neka itekako poznata domaća imena, pa tako policajca pankera glumi Dado Ćosić, vozača Ubera Goran Grgić, a bijesnu susjedu Ksenija Marinković. Kako su uspjeli doći do njih i nagovoriti ih da glume u filmu, živo nas je zanimalo.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

– Samo smo ih pitali! Jedna od producentica Ivori Sošić samo je nazvala Kseniju Marinković, a onda i Dadu Ćosića i, kad su oni pristali, pomislili smo, kad već njih imamo, zašto nam sad ne bi svi sporedni glumci bili poznati i svi su otprve pristali – smiju se Elena, Ena i Svebor.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL


Markirali iz škole zbog snimanja

Snimati s nula kuna i oslanjati se samo na volontersku pomoć prijatelja i poznanika nije bilo jednostavno – oprema se kvarila, gubili su sate i čupali kosu, ali čak i kad bi stvari pošle po krivu, pratila ih je nevjerojatna sreća. U jednom su trenutku izdavali ispričnice učenicima Klasične gimnazije koji su markirali samo kako bi se pojavili u filmu. Struju su koristili uglavnom u dogovoru s vlasnicima raznih lokala, ali nekad su morali snimati u mraku, a čak su dva puta zaredom uspjeli napraviti kratki spoj i isključiti struju u cijeloj Džamiji dok je unutra trajala izložba.

Saznali smo da već razgovaraju i o drugom filmu, za koji se nadaju imati pravi budžet i sad kad su postali odličan tim snimiti ga malo manje navrat-nanos. A ako još niste, “Zagrebački ekvinocij” možete besplatno pogledati ovog utorka u Laubi u sklopu programa “Motovun u Zagrebu”, a doći će ovih dana do vas i na filmske festivale u Splitu, Dubrovniku i Four rivers u Karlovcu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije