Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
8 mil. kuna za 2019.

Bez potpore države za izdavaštvo ostala i Školska knjiga

Igor Kralj/Pixsell
VL
Autor
Denis Derk
27.12.2018.
u 12:43

I dok je ove godine potpore za izdavački program dobilo ukupno 107 nakladnika, za 2019. godinu taj je broj bitno smanjen na njih samo 75

Višegodišnjoj praksi po kojoj je Ministarstvo kulture dodjeljivalo potpore za pojedine naslove je odzvonilo. Ministrica Nina Obuljen Koržinek promijenila je model, pa je tako za 2019. godinu vrednovan kompletni nakladnički portfelj, tj. nakladničke prijave u cjelini, a sredstva nisu dodjeljivana za svaku knjigu pojedinačno.

Zaprimljena 181 prijava

I dok je ove godine potpore za izdavački program dobilo ukupno 107 nakladnika, za 2019. godinu taj je broj bitno smanjen na njih samo 75. Među nakladnicima koji sljedeće godine neće dobiti državnu potporu niti za jednu knjigu su i moćna Školska knjiga, Društvo hrvatskih književnika ali i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Naklada Pavičić i Stajer graf. No, treba biti pošten i reći da je ove, 2018. godine Ministarstvo kulture za potpore knjigama namijenilo tek nešto više od četiri milijuna kuna, dok je za 2019. godinu gotovo udvostručilo sredstva i to na gotovo osam milijuna kuna!? Usporedbe radi, treba naglasiti da je npr. 2008. godine za potporu za izdavanje knjiga država izdvojila 7,5 milijuna kuna.

Ove je godine za programe potpore izdavanju knjiga zaprimljena 181 prijava. Nakon formalne provjere te vrednovanja Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost u suradnji sa Stručnim povjerenstvom za dječju knjigu ministrica je donijela odluku o dodjeli potpore s time da se odobreni iznosi za pojedine nakladnike kreću od 20.000 do 360.000 kuna. Najviše je, i to 360.000 kuna, dobio Hena com, Fraktura je dobila 325.000, a VBZ 315.000 kuna. Oceanmore je dobio 300.000, kuna koliko i Fibra i Disput, Meandar Media 220.000 kuna, Matica hrvatska 200.000, AGM 150.000 kuna, a Hrvatsko društvo pisaca 100.000 kuna. Novi Gordogan dobio je 50.000, Leksikografski zavod Miroslava Krleže 21.000, a Hrvatsko slovo 20.000 kuna.

Nakladnici su podijeljeni u tri grupe, a u ugovorima će im biti specificirane obaveze koje će morati realizirati do 15. studenoga 2019. godine. Ta će obaveza sadržavati najmanji broj naslova koji su nakladnici dužni objaviti, uz eventualne specifikacije koje se mogu odnositi na pojedine naslove, knjigu za djecu i mlade te konverzije u e-pub format.

U Ministarstvu tvrde da će se sa 7,94 milijuna kuna sufinancirati objavljivanje najmanje 330 novih naslova od kojih se najmanje 59 odnosi na knjigu za djecu i mlade, a 25 na stripove domaćih i inozemnih autora. Tim će se sredstvima financirati i konverzija najmanje 297 naslova u e-pub format ranijih izdanja pojedinih nakladnika.

Naslovi čija kvaliteta ne zadovoljava

U Ministarstvu kulture ističu da su pri vrednovanju prijava pratili dosadašnji rad nakladnika, izvršavanje obaveza prema autorima i drugim suradnicima, kvaliteti i odjeku objavljenih naslova... Posebno su honorirane promidžbene aktivnosti kako bi knjiga doista i došla do čitatelja.

Među razlozima nedobivanja potpora, ističe se nepridržavanje formalnih uvjeta, nepotpuna prijavna dokumentacija, ali i činjenica da se prijavitelj književno-nakladničkom djelatnošću ne bavi profesionalno (što već izaziva različite primjedbe različitih udruga koje imaju i izdavačku djelatnost)... Tu je i problem kada nisu dostavljeni odgovarajući ugovori s autorima (uvjetovanje objavljivanja ili visine autorskog honorara potporom Ministarstva kulture ili istekla autorska prava), ali i činjenica da su za potporu prijavljeni naslovi čija kvaliteta ne zadovoljava ili da su naslovi već dobili potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, te slučajevi kada nakladnici nisu Ministarstvu opravdali dosad odobrena sredstva.

Komentara 2

SA
samoborka
17:08 27.12.2018.

Hvala Bogu! Udzbenici Skolske knjige su lakrdija! Doduse, nisu nista bolji ni udzbenici konkurencije.Sve krnje napisano,s hrpom greska, bez objasnjenih primjera, lose rasporedjeno.. Bitno da oni kazu da su ih pisali "najbolji strucnjaci u RH". Dovraga i s takvim strucnjacima. Uhljeb do uhljeba na drzavnoj sisi.

BA
bapr
08:27 29.12.2018.

Kako se dijeli lova u kulturi https://likumzg.wordpress.com/2018/12/28/komentar-ovogodisnjih-rezultata-poziva-za-predlaganje-programa-javnih-potreba-u-kulturi-u-2019-godini/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije