Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavak skandala

Bez natječaja i adaptacije Bandić poklonio kino Europa ekipi KIC-a

23.04.2020.
u 22:33

U KIC-u su nedavno potiho zaposleni bivši šef HAVC-a Daniel Rafaelić i redatelj Branko Ištvančić, koji će po svemu sudeći voditi program kina. Rafaelić je blizak Milani Vuković Runjić iz čijeg je ureda ovaj prijedlog došao na Bandićev stol.

Ravno godinu dana nakon što je zatvoreno omiljeno zagrebačko kino Europa, bez obzira na proteste građana koji su molili da se kino ne gasi i ne oduzima zakupcima iz Zagreb film festivala, mučna kulturno-politička trakavica dobila je novo poglavlje. 

Dok su se Zagrepčani bavili paralelnim krizama izazvanima pandemijom koronavirusa i potresom, gradonačelnik Milan Bandić dodijelio je kino Europa ustanovi Kulturno informativni centar

Kino im je dodijeljeno besplatno, bez javnog natječaja na kojem je sam Bandić inzistirao u vrijeme kada se iz kina Europa izbacivao ZFF, ali i bez navodno hitne sanacije koja je prošle godine poslužila kao izgovor za gašenje kina. 

Akt gradonačelnika kojim je kino Europa prešlo u ruke KIC-a diskretno je jučer objavljen na web stranicama Grada. Jednako diskretno nedavno su u KIC-u, čiju upravu imenuje Grad, zaposleni Daniel Rafaelić i Branko Ištvančić, koji bi po svemu sudeći trebali preuzeti upravljanje programom kina. 

Rafaelić je prošle godine nakon ogromnog nezadovoljstva njegovim radom otišao s čela Hrvatskog audiovizualnog centra, da bi potom postao voditelj međunarodnog i interdisciplinarnog filmskog programa u KIC-u. Inače, radi se o osobi vrlo bliskoj šefici Gradskog ureda za kulturu Milani Vuković Runjić, s čije je adrese na Bandićev stol došao prijedlog o dodjeli kina Europa KIC-u.

Ištvančić je redatelj kojem je prije dvije godine povjereno vodstvo sisačkog Doma kulture, ali ni njegov upraviteljski mandat nije dugo trajao, pa se prebacio u KIC, gdje je došao na mjesto urednika filmskog i scenskog programa.

Posebno je zanimljivo što usprkos činjenici da imaju čak dva nova zaposlenika zadužena za filmski program, kinoprikazivačku djelatnost u KIC-u zapravo organizira vanjska ekipa, odnosno udruga Restart koja kao podstanar u KIC-u vodi zaista uspješno Dokukino.

Odluka gradonačelnika Bandića da se kino Europa bez najma, sanacije i natječaja dodijeli KIC-u zato budi sumnje brojnih filmaša da su Rafaelić i Ištvančić zaposleni u toj ustanovi kako bi se pripremio teren za preuzimanje kina Europa.

Upite o neobičnoj odluci gradonačelnika Bandića poslali smo Gradu, iz kojeg nam još nisu odgovorili niti na dopis od 29. ožujka u kojem smo zadnji put pitali o stanju kina Europa. Prijedlog Gradskog ureda za kulturu da se kino Europa da KIC-u Bandiću je upućen još 12. ožujka, a odluka je donesena 14. travnja i objavljena danas.

Komentara 5

Avatar KimberlyKU97
KimberlyKU97
10:51 26.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆Lo︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Avatar RuthPU74
RuthPU74
09:37 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­K­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
00:24 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije