Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hit-aplikacija Smartify

Besplatno video i audiovodstvo po muzejima do kraja 2020. godine

mona lisa iz Islewortha (1)
Foto: Reuters/Pixsell
27.03.2020.
u 12:15

S obzirom na to da u muzeje više ne možemo, i Smartify sada mijenja koncept pa će u aplikaciji do kraja 2020. godine korisnicima omogućiti besplatno video i audiovodstvo po određenim muzejima i njihovim izložbama koje su trebale biti održane, ali nisu zbog pandemije koronavirusa

Novonastalim ekstremnim uvjetima življenja i novog načina konzumacije umjetnosti priključila se i umjetnička hit-aplikacija Smartify (za iPhone i Androide), među znalcima znana kao “Shazam umjetničkog svijeta”.

Od 2017. kada je nastala, njena osnovna funkcija bila je skeniranje i prepoznavanje umjetničkog djela za koje vam uz autora, godinu nastanka te ime djela nudi i pozadinsku priču. Do danas baza joj je narasla na dva milijuna digitaliziranih umjetnina iz 120 muzeja i galerija diljem svijeta.

S obzirom na to da u muzeje više ne možemo, i Smartify sada mijenja koncept pa će u aplikaciji do kraja 2020. godine korisnicima omogućiti besplatno video i audiovodstvo po određenim muzejima i njihovim izložbama koje su trebale biti održane, ali nisu zbog pandemije koronavirusa.

Primjerice, još neko vrijeme nitko neće u Pariz u Louvre da vidi Mona Lisu, ali može je obići uz pomoć Smartifya i poslušati kustoski audio u kojem će saznati sve o njezinu tvorcu Leonardu da Vinciju, tko je bila žena sa slike iz 16. st., kako ju je Leonardo pred svoju smrt prodao francuskom kralju Franji I., kako je prešla u Versailles i u kolekciju Luja XIV. i nakon Francuske revolucije dobila novi dom u Louvreu. Napoleon ju je odatle uzeo na neko vrijeme i njome ukrasio svoju spavaću sobu, a doznati se može i zašto je sliku 21. kolovoza 1911. ukrao talijanski lopov Vincenzo Peruggia... A to je tek jedna od milijun sličnih umjetničkih priča.

Aplikacija Smartify izum je Britanaca, danas je najskidanija umjetnička aplikacija na svijetu, a jedna od njenih suosnivačica Anna Lowe kazala je za ugledni The Guardian da im je od početka misija potpora muzejima, a tako je i sada.

“Aplikaciju smo pokrenuli iz ljubavi prema posjećivanju muzeja i u želji da ljude povežemo s umjetnošću. U teškim vremenima koja su nas sve snašla sigurni smo da ljudi u umjetnosti više nego ikada traže utjehu, normalnost i inspiraciju. Smatrali smo da je zato nužno i dodatno omogućiti im pristup umjetnosti pa smo proširili svoju uslugu“, kazala je Anna Lowe. Na aplikaciji su dostupni svi veliki muzeji poput londonske Nacionalne galerije, ruskog Ermitaža, Rijksmuseuma u Amsterdamu ili newyorške MoMA-e u čijem se novom postavu može naučiti i o našem Borisu Bućanu čiji su radovi tamo izloženi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije