Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posebne projekcije

Besplatne filmske projekcije za djecu sa senzornim teškoćama

marko lukunic/pixsell
15.10.2020.
u 11:08

Dugometražni animirani filmovi "Pinokio", "Pčelica Maja" i "Tabaluga" prikazat će se u listopadu, studenom i prosincu besplatno u Varaždinu, Koprivnici i Zagrebu na posebnim projekcijama namijenjenima djeci sa senzornim poteškoćama.

Filmovi koji se prikazuju u tom projektu senzorno auditivno i vizualno prihvatljivi za djecu koja su preosjetljiva na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno.

Svjetla će biti prigušena i zvuk tiši, a djeca mogu šetati, ulaziti i izlaziti iz kino dvorane, razgovarati, izražavati svoje emocije, biti ono što jesu, mogu donijeti igračke, dekice, grickalice ili doći u pratnji terapijskog psa.

"U senzornoj projekciji djeca su na prvom mjestu, tako da sve njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom 'kino za sve kino, dostupno svima'”, ističe se u najavi.

"Na taj način ruše se predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti", dodaje se.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su 2016. Eva Brlek, magistra edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut, te Sandra Malenica, profesorica kroatistike i komparativne književnosti.

Rezultati istraživanja koje su suautorice provele s roditeljima i učiteljima pokazuju kako senzorne projekcije značajno utječu na porast komunikacijske kompetencije djece s teškoćama u razvoju, te pozitivno djeluju na inkluziju djece u lokalnu zajednicu.

Projekcije će se održati u Kinu Gaj (Varaždin),  Kinu Velebit (Koprivnica) i  Kinu Tuškanac (Zagreb),  uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije