Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetni vrhunci

Beskompromisni Šibenčani useljavaju u tvrđavu Sv. Mihovil

29.05.2015., Sibenik - Zvjezdani chefovi pod vedrim nebom jedinstveni je kulinarski spektakl koji je odrzan na ljetnoj pozornici tvrdjave sv. Mihovil. Bio je to spektakl chefova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama. Nastupili su chefovi Lionel Levy i Guill
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/4
17.07.2015.
u 15:40

Naši kritičari biraju najzanimljivija događanja u turističkoj sezoni - u samo nekoliko dana imamo koncert Manua Chaa, Pulu, Houellebecqa...

Sezona godišnjih odmora u punom je zamahu, a niz događanja koja će zaredati od ovog vikenda, od otvaranja filmskog festivala u Puli, preko koncerta Manua Chaa u Zadru do premijere kontroverznih "Elementarnih čestica" Michela Houellebecqa u Dubrovniku, govori da su se ozbiljno pokrenule i jake obalne atrakcije. Kako bismo našim čitateljima olakšali snalaženje u velikom broju kvalitetom različitih programa, naši kritičari odabrali su najbolje iz ljetne kulturne ponude. U svijetu filma to je ljetni trolist Pula – Motovun – Vukovar, glazbene festivale kvalitetom i beskompromisnom selekcijom predvodi šibensko SuperUho, a među pojedinačnim nastupima izdvajamo koncerte bosanske dive Amire Medunjanin, koju rado i često slušamo u našoj redakciji. A tu su i najatraktivnije premijere sezonskih metropola teatra Rijeke, Splita i Dubrovnika.

SUPERUHO

3. – 5. 8. Šibenik

Festival koji je naslijedio Terraneo istaknuo se visokom kvalitetom organizacije i beskompromisnom selekcijom Mate Škugora, a nudi izvođače s globalne nezavisne rock scene u bajkovitom ambijentu tvrđave Sv. Mihovil, najljepšeg koncertnog prostora na Jadranu.

 

MANU CHAO LA VENTURA

17. 7. Zadar

Nastupi poznatog prvaka antiglobalističke ideje u Jazinama uvijek su velik glazbeni događaj, u kojem se miješaju vrhunska energična zabava s aktivizmom: Ovo je koncert za sve generacije!

 

WELTSCHMERZ

17. 7. Rijeka

Publika odrasla na yu rocku ne smije zaobići predstavu inspiriranu životom i radom kultnog sastava Ekaterina Velika, koja se održava u Tvornici Rikard Benčić u sklopu Riječkih ljetnih noći.

 

PULA FILM FESTIVAL

18. – 25. 7.

Mjesto na kojem je moguće vidjeti najnovije hrvatske igrane filmove, ali i one manje zastupljene, poput dokumentaraca i kratkih filmova, prilika je za intenzivno upoznavanje s novom domaćom produkcijom koja postaje sve prepoznatljivija i na međunarodnoj sceni.

 

NEVIDLJIVI GRAD

21. 7. Split

Jedina dramska premijera 61. Splitskog ljeta održat će se na čak tri lokacije (Duplančića dvori, Rokova ulica i Tvrđava Gripe), što je rijetkost ne samo u hrvatskim razmjerima. Autorski projekt Olje Lozice "Nevidljivi grad" okupio je sedamdesetak mladih i starih glumaca, a govori o životu splitskog predjela Lučac u tri razdoblja: između dva svjetska rata, u poraću i današnjici.

 

DIDONA I ENEJA

23.7. Osor

Na izuzetno zanimljive Osorske glazbene večeri vraća se opera pa će 23. kolovoza biti izvedena barokna opera "Didona i Eneja" Henryja Purcella, pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija a. Vokalni solisti su pjevači s međunarodnom karijerom Diana Haller i Krešimir Stražanac.

 

MOTOVUN FILM FESTIVAL

25. – 29. 7.

Osim po dobrim filmovima, festival se ističe atmosferom i cjelonoćnim zabavama koje su jednako važan dio programa. Ove je godine velika posebnost retrospektiva ranih filmova velikih danskih redatelja, poput kontroverznog genija Larsa Von Triera, a na "brdo filmova" dolaze i autori hit-serija "Most" i "Rasparačeva ulica".

 

PASCAL BRUCKNER

 

30. 7. Dubrovnik

Na Dubrovačke ljetne igre potkraj srpnja dolazi francuska književna zvijezda Pascal Bruckner, čije je radove ekranizirao Roman Polanski. Prvo će pogledati (i to na brodu!) predstavu temeljenu na njegovu "Ledenom mjesecu", a onda će se u palači Sponza susresti s publikom.

 

DUBIOZA KOLEKTIV I S.A.R.S.

31. 7., Pula

Već dugo (i sasvim zasluženo) najveća regionalna atrakcija Dubioza održat će u pulskoj Areni jedan od rijetkih samostalnih koncerata ovoga ljeta jer su uglavnom koncentrirani na festivale. Njihovi su gosti grupa S.A.R.S. Masovnost zajamčena, a time i potreba za što bržim rezervacijama ulaznica.

BRAČNI PAR TRIBUSON

1. 8. Veli Lošinj

U Villi Elisabeth u sklopu programa Na terasi u suton nastupa redateljsko-književni dvojac Snježana i Goran Tribuson. Zanimljivo je da se Goranov krimić "Susjed u nevolji" iz vrlo uspješne serije o privatnom istražitelju Nikoli Baniću djelomično se odvija baš u Villi Elisabeth!

 

AMIRA MEDUNJANIN I DUBROVAČKA TRILOGIJA

10. 8. Dubrovnik

Bosanska diva sevdalinke i starogradskih pjesama Amira Medunjanin cijelo ljeto nastupa duž Hrvatske, no nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama 10. kolovoza bit će izniman jer će na taraci Revelina nastupiti uz Dubrovački simfonijski orkestar i dirigenta Mladena Tarbuka. Istoga dana u Dubrovniku će se održati premijera slavne "Dubrovačke trilogije" Ive Vojnovića (jedna od najljepših i najkvalitetnijih drama hrvatske književnosti uopće) u režiji Staše Zurovca.

 

ANTIGONA – 2000 GODINA KASNIJE

15. 8. Brijuni

Kako bi živjela i što bi radila današnja Antigona otkrit ćemo u središnjoj premijeri Teatra Ulysess u tvrđavi Minor. Sofoklovu predstavu "Antigona – 2000 godina kasnije" uz suradnju Miljenka Jergovića režirala je Lenka Udovički, a mi jedva čekamo da vidimo što su nam pripremili.

 

VUKOVAR FILM FESTIVAL

24. – 29.8.

Osim specifične selekcije filmova podunavskih zemalja, festival se izdvaja i kao jedna od rijetkih velikih ljetnih manifestacija koje se zbivaju u kontinentalnom dijelu. Uz nezaobilazni fiš paprikaš.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije