Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh u Beču

Bečke ovacije dubrovačkom Linđu

Linđo u Beču
Snježana Herek
05.04.2013.
u 14:42

Ovo je bila vrhunska promocija Hrvatske, samo tri mjeseca pred njen ulazak u EU, rekao je nakon koncerta za Večernji list hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, i sam zadivljen folklornim umijećem Linđa i Kola Slavuj.

Poznati dubrovački Folklorni ansambl Linđo održao je u četvrtak navečer u bečkom kazalištu Odeon sjajan koncert, podignuvši publiku na noge.

Organizirali su ga FK Linđo Dubrovnik na čelu s ravnateljicom Dubravkom Sarić i Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik predvođena Majom Mozarom u suradnji s hrvatskim udrugama u Austriji, Hrvatskim centrom u Beču, Kulturnim i sportskim društvom Zagreb iz Beča, Hrvatskim domom u Linzu, „KUGOM“ iz Velikog Borištofa, HKUU Hrvatski san iz Salzburga te Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik.

Pokrovitelj je bilo hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji. Linđo je bečkoj publici u kojoj je uz suvremene hrvatske doseljenike i gradišćanske Hrvate bio i zavidan broj Austrijanaca, pokazao da ga isključivo zanima put vrhunskog folklorizma.  Vrhunskim oblikovanjem folklornog i glazbenog materijala i sjajnim plesnim izvedbama u izvornim kostimima neprocjenjive vrijednosti članovi ansambla su Bečanima predstavili ogromno bogatstvo kulture i folklora naše domovine, narodne plesove i pjesme Dubrovnika i okolice te drugih dijelova Hrvatske.

Prvi dio koncerta je počeo narodnom pjesmom Dobra večer dobri ljudi, te Dubrovačkom poskočicom Linđo, a završio je Bunjevačkim plesovima. Drugi dio obilježili su Plesovi iz Međimurja, te Baranjski, Starogradski i Šokački plesovi.  Uz Linđo na koncertu je nastupio i folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata Kolo Slavuj, koji je svojim jedinstvenim koreografijama visokog tehničkog dometa oduševio publiku.

Zadovoljna publika dugo je pljeskala uz povike „bravo“ Linđovim folkornim bravurama i muziciranju puno temperamenta i svježine, a Linđo, očito ganut dobrim prijemom Bečana, oduševljenoj je publici poklonio tri dodatka.

- Ovo je bila vrhunska promocija Hrvatske, samo tri mjeseca pred njen ulazak u EU, rekao je nakon koncerta za Večernji list hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, i sam zadivljen folklornim umijećem Linđa i Kola Slavuj.

 - Veliko hvala gradišćanskim Hrvatima koji su ne samo prepoznali i potpomogli promociju hrvatske kulture i tradicije u Austriji, nego i sami nastupili uveličavši ovu folklornu svečanost“, dodao je, ustvrdivši kako je „dašak Dubrovnika i Dalmacije te drugih krajeva Hrvatske u miksu s predstavljenom tradicijom i narodnim običajima gradišćanskih Hrvata bila prava kulturna svečanost.

Uz veleposlanika Bakotu, koncertu je bila nazočna i ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Beču dr. Zdenka Weber.

 - Hvala svima koji su omogućili gostovanje Linđa u Austriji, rekla nam je ravnateljica Linđa Dubravka Sarić, istaknuvši kako ansambl djeluje gotovo 50 godina i jedan je od simbola grada Dubrovnika. Napomenula je da Linđo okuplja oko 320 djevojaka i momaka,podijeljenih u četiri grupe.

 - Brinemo i o podmlatku. Prošle smo godine započeli s pilot projektom Linđovo blago, koji okuplja oko 250 djece iz vrtića i prvih četiri razreda Osnovne škole kako bi upoznali tradicijske instrumente i glazbu svoga kraja, a potom i ostalih hrvatskih krajeva, rekla je ravnateljica Linđa.

- Bio je to veličanstvena večer hrvatske kulture i folklora i fenomenalan nastup raspoloženih folkloraša Linđa i naših dragih prijatelja gradišćanskih Hrvata iz Kola Slavuj“, rekla je voditeljica Ureda Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik Maja Mozara, istaknuvši kako je koncert potvrdio „uske veze domovinske i iseljene Hrvatske.

Beč je bila prva destinacija Linđove austrijske turneje. Slijede nastupi u Velikom Borištofu u Gradišću i glavnom gradu Gornje Austrije, Linzu.

>>Ovacije publike za šokačke plesove i “Lijepu Janju”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije