Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još se nije oglasio

Banksyjev grafit osvanuo u Veneciji i zasjenio izložbu bijenala

Banksy
Matt Crossick/Press Association/PIXSELL
18.05.2019.
u 13:40

Društveni angažman pod velom tajne Mural izbjegličke djevojčice stručnjaci pripisuju britanskom grafiteru iako ga on još nije potvrdio

Možda najbliže do sada, praktički u susjedstvu, u Veneciji je ovih dana osvanuo novi mural koji se pripisuje čuvenom Banksyju. Djevojčica, dijete imigranata, koja na sebi nosi prsluk za spašavanje i ružičastom bakljom privlači pozornost i traži spas – opis je tog društveno angažiranog grafita. Kao što Banksy ništa ne radi slučajno, tako se ni ovaj grafit nije slučajno pojavio u vrijeme trajanja Venecijanskog bijenala na kojem ove godine umjetnici svojim radovima upozoravaju javnost na negativne posljedice koje se događaju u svijetu zbog ljudskog djelovanja poput: klimatskih promjena, pretjeranog konzumerizma, ali i izbjegličke krize.

Kod njega nema slučajnosti

Grafit je, opet nimalo slučajno, strateški pozicioniran na zidu kanala preko puta konceptualnog izloška švicarsko-islandskog umjetnika Christopha Büchela koji je na bijenalu izložio izranjavanu olupinu broda koji je 2015. godine potonuo u moru između Italije i Libije, a u kojem je život izgubilo 1000 migranata zarobljenih u njegovu trupu.

Ironičan moto ovogodišnjeg festivala glasi “Živio ti meni u interesantnim vremenima”. “Interesantna vremena”, u ovom slučaju, za razliku od harmonije koju naziv možda priziva, označavaju upravo ovo današnje doba u kojem svijet ulijeće iz krize u krizu.

Banksy do ovog trenutka ipak nije potpuno preuzeo zasluge za taj grafit, što inače čini objavom fotografije grafita na svojem Instagram profilu, no stručnjaci tvrde da je autorstvo njegovo jer naslikan je njegovim prepoznatljivim stilom. U prilog tome ide i tematika jer čest motiv njegovih radova zadnjih godina upravo je migrantska kriza.

Otprilike u isto vrijeme kad se pojavio grafit u Veneciji i na birminghamskim ulicama primijećen je mural koji nevjerojatno nalikuje na Banksyjeve ranije radove. Na njemu se nalazi malo izmijenjena verzija Napoleonove poznate izjave, a glasi: “U revoluciji postoje dvije vrste ljudi, oni koji je rade i oni koji na njoj zarađuju.” No izgleda kako ipak nije riječ o njegovu djelu, već iza grafita stoji lokalni student, također grafiter neotkrivena identiteta koji sebe naziva – Itchers.

Voljeli Banksyjev rad ili ga smatrali vandalizmom, on je osoba koja privlači svjetsku pažnju. Prošle je godine tako jedan od najspektakularnijih umjetničkih događaja bilo samouništenje njegove poznate slike djevojčice s 
crvenim balonom koja se izrezala u trakice samorezačem ugrađenim u okvir, i to onog trenutka kada je prodana na aukciji u Sotheby’su za više od devet milijuna kuna.

Umjetnost je i uništavanje

– Nagon za uništavanjem također je kreativni nagon – citirao je Banksy Picassa nakon događaja ispod objave videa s aukcije koju su prenijeli svi svjetski mediji šokirani spektakularnom idejom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije