Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan Brown

Autor "Da Vincijeva koda" snima u Zagrebu

Dan Brown
Dalibor Urukalović/PIXSELL
13.03.2019.
u 14:53

Autor “Da Vincijeva koda” i ostalih bestselera o pustolovinama profesora Langdona u Zagrebu boravi čitav tjedan isključivo zbog glazbe.

Kada je Dan Brown u srpnju prošle godine došao u Zagreb na predstavljanje svog najnovijeg romana “Postanak”, nekoliko je sati proveo i u Lisinskom gdje je Zagrebačka filharmonija u organizaciji američkog producenta Boba Lorda snimala jednu njegovu skladbu. Ovaj put autor “Da Vincijeva koda” i ostalih bestselera o pustolovinama profesora Langdona u Zagrebu boravi čitav tjedan isključivo zbog glazbe. Čitave dane provodi u tonskom studiju dvorane Bersa u Muzičkoj akademiji gdje Zagrebački festivalski orkestar za diskografsku kuću Parma Recordings prvi put snima neku njegovu glazbu koja će biti objavljena.

Plan objave je 2020. godina

– Napisao sam do sada dosta glazbe, ali samo za sebe, a ne za objavu. Ovo što sad radimo moj je najveći glazbeni projekt koji službeno još nije najavljen pa vam ne mogu otkriti puno, osim da će biti namijenjen djeci i objavljen 2020. godine istodobno u trideset-četrdeset zemalja – rekao nam je slavni pisac u jednoj pauzi snimanja.

– Moji su roditelji bili sjajni profesionalni glazbenici, a brat je fenomenalan kompozitor. Glazba je moja prva ljubav, ali ja sam za nju u našoj obitelji imao najmanje talenta, zato i pišem samo za djecu – rekao nam je Brown uz smijeh, ne skrivajući veliko uzbuđenje što će svijetu prvi put pokazati i svoje kompozicije. Kao i za njegovu prethodnu suradnju sa Zagrebačkom filharmonijom, tako je i za ovaj Brownov dolazak u Zagreb “kriv” američki producent i vlasnik diskografske kuće Parma Recordings Bob Lord, koji je u međuvremenu, zajedno s dirigentom Miranom Vaupotićem, obnovio rad Zagrebačkog festivalskog orkestra, ansambla koji je krajem 1980-ih kratko djelovao u Zagrebu i snimio nekoliko međunarodnih projekata.

Orkestar se sastaje od snimanja do snimanja i sastavljen je od probranih glazbenika iz svih zagrebačkih orkestara, s ponekim članom i iz inozemstva, a njihovim muziciranjem oduševljen je i slavni pisac koji je, doista, za snimanje svoje glazbe mogao angažirati bilo koji od najboljih svjetskih orkestara.

Hrvatski glazbenici u vrhu

– Pripremajući ovaj projekt razmišljao sam hoću li raditi s Londonskim ili Bostonskim simfonijskim orkestrom, ili možda s Losangeleskom filharmonijom. Ali evo me u Zagrebu sa Zagrebačkim festivalskim orkestrom i mogu vam reći da ne mogu biti sretniji. Njihova kvaliteta je na svjetskoj razini, a krasi ih velika energija i radost. Ovo je sretna glazba namijenjena djeci, a ovi je glazbenici, probudivši djecu u sebi, sviraju upravo s djetinjom radošću, ljubavlju i oduševljenjem. Osim toga, Zagreb je predivan. Čudesno je da izađete van iz studija i gledate sve ovo – uzviknuo je oduševljeno Brown pokazavši na osvijetljenu zgradu HNK i čitav trg ispred Muzičke akademije.

– Poslušao sam Boba kada mi je rekao da je ovo mjesto na kojem želim biti i bio je u pravu. Osim toga, Bob i njegova ekipa su fantastični i mislim da će sve više ljudi početi dolaziti snimati sa Zagrebačkim festivalskim orkestrom, pogotovo nakon što čuju njihove snimke – rekao nam je Brown zaključivši kako Zagreb od sada ima u njegovu životu ključnu ulogu kao mjesto u kojem se ostvaruju njegovi glazbenički snovi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije