Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljednja volja

Autobiografiju pjesnikinje iz 41 vreće još čekamo

posljednja volja  (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
10.04.2012.
u 22:31

Okupili su se na toj svečanosti riječi brojini poštovatelji Vesne Parun, a baš kao u njenom životu, kako je to naglasio Derk, izostali su akademici i književni teoretičari

Antologijom nesretnih sudbina podnaslovljena je knjiga Denisa Derka, novinara Večernjeg lista, \"Posljednja volja Vesne Parun\" (V.B.Z.,urednik Stahimir Primorac) koja je promovirana u večeri devedesetog rođendana najveće hrvatske pjesnikinje. Okupili su se na toj svečanosti riječi brojini poštovatelji Vesne Parun, a baš kao u njenom životu, kako je to naglasio Derk, izostali su akademici i književni teoretičari. Stoga i nenadmašna Vesna spada u tu antologiju nesretnih sudbina, knjigu koja je kanila napisati o svim \"suvišnim\" pjesnicima od Držića, do onih koji su pali u Domovinskom ratu. Nije dospjela, baš kao što je stigla objaviti samo maleni dio svoje augtobiografije. Nazvala ju je autobiografijom iz 42 vreće, a samo su zapisi iz jedne vreće ugledali svjetlo dana. Sve ostalo sada je pohranjeno u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci kamo je njena ostavština nedavno preseljena iz bolesničke sobe u Stubičkim toplicama.

Mnogi su večeras nadahnuto govorili o Vesni, sjećali se njenog Zlarina, Šolte, zagrebačkog Studenskog centra... \"Zaleđenu česmu\" pjesmu koju je napisala Sarajevu otjevao je Kemal Monteno. Bio je to njegov drugi nastup nakon dugog boravka u bolnici. \"Morao sam doći zbog Vesne\", rekao je i opisao kako mu je ona sama donjela pjesmu nakon što je u Lisinskom slušala njegov koncert s Indeksima. Čuli smo i glumicu Vesnu Tominac Matasić kako govori \"Ruke\", zasigurno najpoznatiju Vesninu pjesmu, onu koja je odavno postala svojina svih zaljubljenih i ostavljenih žena.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije