Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cinestar

Austrijski film o prljavom novcu bankarskih i financijskih moćnika

Mikko Hirvonen
Foto: Reuters
1/2
16.01.2012.
u 16:06

Ovaj nam film prikazuje drugu stranu banaka i financijskih mešetara i pokazuje nam kako je globalizacija financija zapravo prikriveni financijski lanac

Austrijski film Uzmimo lovu igrat će od 26. siječnja u Cinestaru u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a govori o tijekovima "našeg novca“, odnosno o tome gdje se zapravo nalazi novac za koji pretpostavljamo da je položen u bankama te tko upravlja njime. Kad god čujemo kako nam bankari i financijaši poručuju iz reklamnih spotova: neka vaš novac radi za vas, mi u biti pojma nemamo što i kako taj novac radi te kome uopće ide najveći dio zarade.

Ovaj nam film prikazuje drugu stranu banaka i financijskih meštara i pokazuje nam kako je globalizacija financija zapravo prikriveni financijski lanac. Tek šačica elite na vrhu lanca zarađuje puno, dok ostali gube. Pa kada bivši ministar financija sa otoka Jersey, centra "off shore“ manipulacije, na kraju filma sa sigurnošću tvrdi da manje od 3% svjetske populacije drži u vlasništvu više od 90% svjetskih dobara, to nam je i samima jasno. I, što je još nepoštenije, tih 3% bezobrazno bogatih gotovo i ne plaća porez na ta dobra jer je putem već spomenute off shore manipulacije ne samo izbjegnuto praćenje pravog vlasništva nad korporacijama i bankovnih računa, nego su izbjegnute i jurisdikcije država u kojima te korporacije imaju sjedišta zbog čega je lako izbjeći istrage prljavog novca.

Komentara 1

NE
neverane
14:30 18.01.2012.

Ako su birali statiste i glavne glumce izvan Hrvatske,gadno su pogriješili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije