Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturna razmjena

Atelje 212 gostuje u Kerempuhu

Atelje 212
08.09.2016.
u 10:27

Poznato beogradsko kazalište ove godine obilježava 60. godišnjicu svog osnutka

Novu sezonu Satiričko kazalište Kerempuh otvara velikim gostovanjem poznatog Ateljea 212 iz Beograda. Atelje 212 ove godine obilježava 60. godišnjicu svog osnutka, a riječ je o jednom od najznačajnijih kazališta bivše Jugoslavije koje je svoju važnost i kvalitetu zadržalo i danas. Tako će se 16. i 17. rujna u 20 sati na velikoj sceni Kerempuha zagrebačkoj publici predstaviti s dvije produkcije, predstavom “Kafa i cigarete – pozdrav iz Beograda” Mije Knežević iz 2015. i “Egzibicionista” u režiji Milana Karadžića iz 2003., u želji da Zagreb vidi dio najnovije produkcije, ali i mali povijesni presjek Ateljea 212, s predstavom iz prošlog desetljeća.

U predstavi "Kafa i cigarete – pozdrav iz Beograda” riječ je o susretima – slučajnima ili priželjkivanima; odlascima – željenima ili iznuđenima; neizvjesnosti svakog trenutka prema kojem žurimo, neminovnost svakog trenutka koji nas očekuje. Jednom riječju, sam život, neizmjerno bogat, satkan od nebrojeno mnogo slojeva i značenja, tuga i radosti, susreta i rastanaka – uz kavu i cigarete, možda se može barem malo bolje razumjeti. U “Egzibicionisti” se psihodramom pokušava otkriti i riješiti problem jedne osobnosti, koja nesposobna uklopiti se u socijalno prihvatljiv oblik ponašanja, “pokazujući se” po parkovima, nekoliko puta dospijeva u zatvor i koja usprkos liječenju, kroz sukob dvaju psihijatara i dvjema teorijama, ponovno “posrće” i vraća se na početak, u zatvor. U predstavama igraju Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Tihomir Stanić, Dara Džokić, Milica Trifunović, Marko Grabež, Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Branimir Brstina, Vojislav Brajović i Vladislav Mihailović. 

– U sklopu regionalne kulturne razmjene koju smatramo iznimno bitnim segmentom poslovanja i strategije, kazalište Kerempuh kontinuirano pokreće suradnju i umjetničku razmjenu s najjačim kazalištima slične estetike u užoj i široj regiji. Cilj nam je upisati se u mrežu kulturnih metropola prikazivanjem vlastitih umjetničkih ostvarenja te dovođenjem vrhunskih kazališnih djela zagrebačkoj publici. Ostvarenje ove kulturne suradnje predstavlja bitan interkulturalni dijalog, snažnu umjetničku prezentaciju drugih kultura i umjetničkih ostvarenja  te je od izuzetnog značaja u smislu jačanja kulturnih veza na razini dviju zemalja s bogatom zajedničkom poviješću. U zadnjih nekoliko godina možemo se pohvaliti iznimno uspješnim gostovanjima u Hrvatskoj i diljem regije, surađujemo s mnogim kazalištima, festivalima i organizacijama u zemlji i inozemstvu poput Mestnog gledališča ljubljanskog, Dramskog teatra Skopje, bečkog Akzent teatra, Sterijina pozorja te Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada – kažu iz zagrebačkog Kerempuha.

Ključne riječi

Komentara 1

KI
Kiki42
23:41 16.09.2016.

Nakon 60 godina od osnutka, Atelje 212 bi trebalo da promeni naziv u Atelje272

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije