Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ribnjak

Art park postao ulična galerija

Foto: Borut Planinc
1/12
03.09.2019.
u 11:15

Murali razasuti po Zagrebu nisu novost, no metropoli oduvijek nedostaje jedno mjesto, nešto nalik amsterdamskom NDSM-u, kamo turisti po preporuci hrle vidjeti stalnu izložbu na otvorenom eminentnih svjetskih uličnih umjetnika. Takvo mjesto, doduše za sada u puno manjem opsegu od spomenutog amsterdamskog, s oko 15 novih murala sada doista postoji u zagrebačkom parku Ribnjak u kojem još ovaj tjedan traje manifestacija u sklopu kojeg su radovi i nastali.

– Za mene je koncept Art parka fantastičan jer usmjerava pažnju i aktivnosti na dio javnog prostora važnog za ponovno otkrivanje vlastitog grada. Time iznova, cirkulacijom i susretanjem različitih ljudi, taj prostor postaje tlo iz kojeg niču ne samo nove ideje već se osvještava potreba za direktnim kontaktom s umjetnošću te ideja da se bude dio istinskog zajedništva. To je dragocjeno i drago mi je da sam dio toga – kaže nam Jana Danilović, ulična umjetnica iz Beograda čiji radovi nastaju iz potrebe da reagira na stvari koje ne može promijeniti, ali može ih elaborirati crtežom i provocirati druge da o njima razmisle i da ih komentiraju.

1/12

Znak za pravi put

Na Ribnjaku je tako tematizirala pojam slobode muralom koji prikazuje ljudsko srce ovijeno letom lastavica koje su u pučkoj tradiciji oduvijek simbol slobode, sreće, obnavljanja života i znak za pravi put. Osim nje na donedavno išaranim betonskim zidovima parka svoju prisutnost zabilježili su i Cazer iz Londona, Nomen iz Lisabona, Utopia iz São Paula, More than words iz Dortmunda te Prizmu čija je serija uličnih radova s oštrom porukom Fuck Wars! obišla svijet. Hrvatske su umjetnike predvodili Lunar, Smack, Poster, Chez, Kismo, Tilto One i Kruno Thorn. I Klarxy iz Zagreba među prvima je ljetos gostovala u Art parku, a pridružile su joj se i Hana Tintor i Artikal 31, također Zagrepčanke, te Fio Silva iz Argentine i tako dale i ženski pečat novim muralima.

Na licu mjesta zatekli smo i američkog crtača Anthonyja Brooksa, autora murala koji prikazuje impozantnog mačka u odijelu, a koji već tri godine inspiriran podnebljem luta Balkanom. Nije ovdje sasvim slučajno. Iako rođen u Chicagu, geni su mu kombinacija Novske i Bihaća.

– Projekt Art park sjajan je jer poziva umjetnike da rade u drugačijem javnom prostoru. Kod ulične umjetnosti navikli smo na velike zidne površine uz cestu, a ovdje ste okruženi brojnim aktivnostima čiji je veliki dio i ulična umjetnost. Zagrebačka umjetnička scena me se dojmila i čini se kako je uzela maha što gradu daje nove zanimljive boje – kazao je Brooks za svojeg prvog posjeta našoj metropoli, kojoj će se iz Beograda u kojem je trenutačno stacioniran, kaže, sigurno vraćati.

Ovo je prvi put da je Art park koji je lani oživio “narkić-parkić” u Tomićevoj ulici preseljen na lokaciju na Ribnjak. Manifestacija je ušla u završni tjedan svojeg dvomjesečnog trajanja za kojeg je održano više od 60 događanja filmskog, glazbenog, sportskog i umjetničkog programa, a preseljenjem su se vratili na svoju početnu ideju putujućeg projekta.

– Ribnjak je sam po sebi već bio uređen, ali preseljenjem smo mu donijeli tu svoju “art-parkovsku” atmosferu i umjetničku notu, doveli u njega umjetnost i podigli mu time vrijednost. I lokacija se pokazala kao pun pogodak! Oslikali smo i zidove parka čime smo svim sadašnjim i budućim posjetiteljima ponudili novu lokaciju ulične umjetnosti. Dio umjetnika koji su sudjelovali javio nam se sam, dio ih je preporučio naš suradnik Slaven Kosanović Lunar i dobili smo šareni miks cijelog svijeta koji vrijedi vidjeti – kazala nam je Tina Kovačićek iz organizacije Art parka.

Moguća je nova lokacija

Moment o kojem će se još odlučivati jest, kaže, hoće li iduće godine Ribnjak ponovno biti domaćin Art parka i širiti se ili će potpuno promijeniti svoju lokaciju, a do kraja tjedna možemo još uživati u ovogodišnjem izdanju. Do nedjelje glazbu će puštati hrwoE, Šimun Stankov i Kuna, u četvrtak će atmosferu podići mlada glazbenica Anya, dok će petak proteći u znaku Cajtnota, čiji je start i cilj u Art parku. Za one koji ne znaju - Cajtnot je gradski izazov i prilika za interaktivan razgled grada uz timski limitirano vrijeme čime sudjelovanje postaje uzbudljivije, a prijaviti se možete online.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije