Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera “Turandot”

Arktička zvijer, bazen smrti i smaknuća na putu do ljubavi

Foto: HNK
1/7
18.05.2018.
u 14:04

Talijanski dvojac Ricci/Forte postavlja brutalnu režiju zadnje Puccinijeve opere. Uz Zbor i Orkestar HNK pod ravnanjem M. Mottadellija večeras se u Zagrebu izvodi najbolje režirana operna predstava Italije u 2017. godini.

Polarni medvjed, bazen krvi, smaknuće djece koja se vraćaju kao mrtve duše, deset performera koji predstavljaju vojsku izmišljenih prijatelja princeze Turandot... samo su neki od simbola kojima je autorski dvojac Ricci/Forte ispunio produkciju zadnje Puccinijeve opere koja će večeras, 18. svibnja, biti premijerno izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.


 

Turandot je ledena princeza koja se od prosaca i ljubavi brani trima nerješivim zagonetkama. Kazna za netočne odgovore je smrt. Odatle na pozornici HNK arktička zvijer. Turandot je na pozornici mnogo prije nego se oglasi orkestar trima enigmatskim akordima.

– Ona je djevojčica koja postaje žena, ona je režiser svog vlastitog sna u kojem su svi ostali likovi njezine lutke i izvršitelji njezine volje – objašnjava redatelj Stefano Ricci. Moderna simbolistička režija, koliko god se nekome učinila brutalnom, zapravo je vrlo umjerena i tradicionalna u odnosu na autorske koncepcije i redateljske postupke kojima je autorski tandem Ricci/Forte, aktivan već dva desetljeća na talijanskoj i europskoj kazališnoj sceni, stekao kultni status. Turandot im je prva opera u karijeri.

– Nas dvojica surađujemo već više od dvadeset godina, otkako smo se upoznali na Akademiji u Rimu. Prvo smo samo pisali za kazalište i televiziju, no s vremenom smo uvidjeli da najčešće nismo zadovoljni režijom naših tekstova pa smo se odlučili prebaciti i na tu stranu pozornice – govori Gianni Forte. Pitali smo ga i kako je došlo do njihova angažmana na operi.

– Turandot nas je oduvijek najviše privlačila kao živo biće, ledena kraljica u središtu svemira koja se pojavom Calafa i njegove ljubavi otapa i otvara svoje srce, čiji otkucaji postaju čujni. Zato smo u jednom intervjuu, na pitanje što bismo voljeli raditi u budućnosti, odgovorili Turandot. Ubrzo nas je nazvao ravnatelj festivala iz Macerate i rekao nam da prihvaća izazov i da želi s nama ostvariti novu produkciju te Puccinijeve opere – ispričao nam je Forte. Ulog zagrebačke Opere u koprodukciju s Associazione Arena Sferisterio i opernog festivala u Macerati je scenografija, potpuno izrađena u radionicama HNK.

Predstava je na velikoj ljetnoj pozornici u Macerati prikazana prošlog ljeta, a nedavno je autorskom paru Ricci/Forte dodijeljena nagrada Franco Abbiati kojom su talijanski glazbeni kritičari njihovu Turandot proglasili najbolje režiranom opernom predstavom u 2017. godini u cijeloj Italiji. Uz Zbor i Orkestar HNK, kojima će se pridružiti i Zvjezdice, pod ravnanjem talijanskog maestra Marcella Mottadellija nastupat će dvije jednako izvrsne pjevačke postave.

Premijerna Turandot bit će slovenska sopranistica Rebeka Lokar, koja je prve iznimno duge i oduševljene ovacije dobila već prošle nedjelje otpjevavši jednu ariju na predstavljanju predstave publici. Nije ni čudo, Rebeka Lokar ovog ljeta pjeva Turandot u veronskoj Areni. Izvrsnog partnera imat će u tenoru Renzo Zulianu, a kvalitetom nimalo ne zaostaju ni domaći pjevači, osobito Valentina Fijačko Kobić kao Liu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije