Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski arhitekt

Dubravko Bačić izabran na još jedan mandat u Vijeću arhitekata Europe

Dubravko Bačić
Foto: PR
05.03.2016.
u 20:51

Bačić je bio drugi kandidat po broju glasova, ispred francuskog, britanskog i portugalskog kandidata, što predstavlja veliki uspjeh

Hrvatski arhitekt Dubravko Bačić, čiju kandidaturu je predložila i podržala Hrvatska komora arhitekata (HKA), ponovno je osvojio mandat u Izvršnom odboru Vijeća arhitekata Europe (Architects Council of Europe ili ACE), organizaciji koja predstavlja arhitektonsku struku u zemljama članicama i pristupnicama Europske unije, Švicarskoj i Norveškoj, te zastupa oko 545 tisuća arhitekata, priopćio je HKA. Na izborima održanima u siječnju ove godine na sjednici Opće skupštine ACE-a Bačić je bio drugi kandidat po broju glasova, ispred francuskog, britanskog i portugalskog kandidata, što predstavlja veliki uspjeh obzirom da najveće zemlje Europe, poput Njemačke, Velike Britanije, Francuske ili Italije imaju u Skupštini 29 glasova, a Hrvatska samo 7. Za predsjednika Izvršnog odbora ACE izabran je ponovno talijanski arhitekt Luciano Lazzari.

„Kontinuitet izbora hrvatskih arhitekata u Izvršni odbor ACE-a pokazuje da je naš rad priznat i u inozemstvu, kako po pitanju strukovnog organiziranja, tako i po cjelokupnom pristupu profesiji i profesionalnoj praksi. Velik je uspjeh za zemlju veličine Hrvatske i za Hrvatsku komoru arhitekata (HKA) imati svog kandidata u Izvršnom odboru Vijeća arhitekata Europe. No, isto tako, naglašavam da bi naši profesionalni kapaciteti ujedinjeni u Hrvatskoj komori arhitekata trebali biti prepoznati i iskorišteni i u našoj vlastitoj državi“, uspjeh hrvatskih arhitekata prokomentirala je predsjednica HKA Željka Jurković, dipl. ing. arh.  koja je i sama prisustvovala sjednici Skupštine Vijeća arhitekata Europe. Ovom prilikom Jurković je istaknula i kako značaj arhitektonske struke nije dovoljno prepoznat u hrvatskom zakonodavstvu, te da bi stručnost arhitekata trebalo iskoristiti prilikom izrade novih zakona koje je najavio ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Vijeće arhitekata Europe, okuplja čak 43 organizacije članice koje predstavljaju regulatorna tijela na nacionalnoj razini, a kao zadane ciljeve između ostalog ima i unaprjeđenje arhitektonske kvalitete i općenito kvalitete izgrađenog prostora te potporu održivom razvoju.

>> Englezi izabrali Kantridu među 20 najneobičnijih stadiona na svijetu!

>> I dvije zagrebačke kuće natječu se za titulu najljepšega godišnjeg ostvarenja

Komentara 1

DU
Deleted user
12:29 06.03.2016.

Unknown person.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije