Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera

“Apoksiomen” je protest protiv ratova, ali i bogova

Apoksiomen -  praizvedba u zagrebačkome HNK
Foto: Promo
1/4
16.10.2017.
u 09:38

Od autorskog tima pohvaliti treba i dramaturginju Ladu Kaštelan koja je u “Apoksiomena” ugradila Euripidove “Trojanke”. Glazba Tamare Obrovac udara u ritmu srca, prate je plesni pokreti i glas plesača. Scenograf Sven Jonke more je učinio od komada svile. Uz svjetlo Aleksandra Čavleke – dovoljno

Znate li onaj osjećaja razdraganosti kada putujući prvi put ugledate more? Baš takav osjećaj na trenutke budi nova predstava Baleta HNK Zagreb – “Apoksiomen”.



Da ne bude nesporazuma: nije to sretna priča o ljepotama mora, ali jest dokaz moći mora, njegove snage i nepromjenjivosti koje spajaju vjekove. Takav je i Apoksiomen, grčki atlet od bronce, bačen s broda kojem je zaprijetila oluja još tamo negdje stoljeće ili dva prije Krista. Do 21. stoljeća čekao je u moru kod Malog Lošinja. Što je vidio? Što doznao o promjenama u svijetu kojeg je napustio? Je li znao da ljudi i dalje ratuju baš kao što su to činili pod Trojom?

Ova su pitanje temelj baleta “Apoksiomen”, koji je režirao i za njega osmislio koreografiju Claudio Bernardo, na glazbu Tamare Obrovac i elektroničku glazbu Yvesa de Meya. Ovom autorskom trojcu obilatu je pomoć pružila dramaturginja Lada Kaštelan koja je u njihove ideje ugradila Euripidove “Trojanke” – pet pjesama koje pjevaju sami plesači na sceni.

Tom sjajnom idejom balet “Apoksiomen” nadrasta priču o senzacionalnom djelu koje mu je posudilo ime. Nije to priča o kipu, ni o moru, ni o tijeku vremena i ljudima kroz povijest, ali je istodobno sve to zajedno. Apoksiomen je spoj između antike i našeg doba, atlet koji je svjedočio tadašnjim i današnjim ratovima, svjedočio ukrcavanju žena na lađe na putu da postanu roblje, dok neki njegov brat još i danas dočekuje stradale migrante na dnu mora.

Jasna je to poruka sa samog početka predstave, baletni ansambl, odjeven u toplu odjeću za vježbanje, s kovčezima u ruci, prolazi scenom. Iz te prve slike račva se povijest; vidimo lijepu Helenu, borbu Ahileja i Hektora... čujemo lelek žena. Iznad svega je more. Scenograf Sven Jonke opet se iskazao: za njegovu je viziju dovoljan tek golem komad svile, koji pod svjetlima Aleksandra Čavleka postaje i sunčan odbljesak za bonace i jedro u oluji. Glazba Tamare Obrovac odjekuje u ritmu srca, iz nje “pjeva” Mediteran, uz nju se slavi ljubav i tuguje nad mrtvima.

Koreograf Claudio Bernardo tako ju je pomno saslušao da se čini kao da je sve djelo jedne osobe. Takav dojam ostavlja i moćan baletni ansambl. Svi su jedno i poanta je u plesu grupe, uz tek pokoji solo i pomno promišljeni duet. Posebno su se istaknuli Simon Yoshida, Iva Vitić Gameiro, Milka Hribar Bartolović, Natalia Horsnell... Treba im svima priznati da su i u pjevanju obavili lavovski posao, u kojem im je pomogla Sofia Ameli Gojić. 

Apoksiomen -  praizvedba u zagrebačkome HNK
1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije