Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNISON

Apel za više domaće glazbe u eterima kao pomoć glazbenicima

Unison
19.03.2020.
u 09:25

Unison hrvatski glazbeni savez pozvao je glazbene urednike, kao i vlasnike radijskih i televizijskih postaja da u narednom razdoblju povećaju emitiranje domaće glazbe svih usmjerenja i žanrova kako bi uz pomoć autorskih honorara umanjili štetu koju glazbeni izvođači već osjećaju zbog novonastale situacije.

Kao krovni savez glazbenih udruga Unison apelira na solidarnost, na način da se eteri fokusiraju na stvaralaštvo domaćih autora i glazbenih izvođača, kojima su prihodi vezani isključivo za javna pojavljivanja, koncerte i direktnu prodaju glazbe. Mnogi od njih su investirali velika sredstva u produkciju i promociju u nadi kako će ih vratiti koncertnom aktivnošću.

Time bi glazbenici ostvarili barem nešto veće autorske i izvođačke honorare što će im, u narednim obračunima udruga za kolektivno ostvarivanje prava HDS ZAMP i HUZIP, bar dijelom nadomjestiti izgubljenu zaradu.

"Glazbena industrija i mnoge povezane djelatnosti našle su se u kriznoj situaciji: otkazani su koncerti, turneje, festivali, snimanja i razne promotivne aktivnosti, a iako je odluka o otkazivanju događanja i zabrani okupljanja razumljiva i jedina moguća, ova kriza već ozbiljno brine sve domaće kreativce i ugrožava budućnost njihovog stvaralaštva", istaknuli su.

Radijski i TV eter vide, i više nego inače, kao koncertnu pozornicu i teren imun na virusnu pandemiju i zabrane okupljanja.

"Pouzdan sustav kolektivne zaštite glazbenih prava kakav imamo u Hrvatskoj omogućuje glazbenim autorima i izvođačima zaradu od emitiranja njihovih djela na radijskim i televizijskim postajama. Kao takav, predstavlja do daljnjeg jedinu vrstu financijske sigurnosti za glazbenike izravno pogođene ovom krizom", napominju.

Ocijenili su da će tantijemi koji će se ostvariti od emitiranja sljedećih tjedana pomoći velikom broju glazbenika u drugom dijelu ove, kao i sljedeće godine, kad će to biti posebno važno za velik broj njih.

Po njihovim riječima, kao i mnogo puta dosad, radijski i TV medij ovom akcijom potvrdit će vezu s onima koji isporučuju temeljnu sirovinu njihova programa, a publika bi mogla otkriti neku novu kvalitetnu glazbu.

Unison je poslao apel u ime svih svojih članova i udruge osnivačice, Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unija, Hrvatske udruge istaknutih glazbenika, Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika te Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije