Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lado u katedrali

Ansambl Lado izveo raritetni korizmeni program u katedrali

lado u katedrali
robert anić/pixsell
01.04.2012.
u 15:21

I najnovijim korizmenim koncertom održanim u zagrebačkoj katedrali ansambl Lado se dokazao kao prvorazredni vokalni ansambl. Koncertom je dirigirao Dražen Kurilovčan.

I dok ansambl Lado uoči Božića ne smije nastupati u zagrebačkoj katedrali jer su crkveni oci ocijenili da je to neprilično, pjevati uoči Uskrsa je prilično. Pa je u sklopu zahuktale Pasionske baštine jedini profesionalni folklorni ansambl u Hrvata u zagrebačkoj prvostolnici izveo doista raritetni program s korizmenim napjevima Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke. Skladbe su prikupili i obradili ladovci Krunoslav Šokac i Dražen Kurilovčan. Prvi je u ansamblu pjevao, drugi dirigirao, što je izvedbi dalo dodatnu dinamiku. Da i danas u 21. stoljeću još uvijek ima autentičnih kazivača narodne tradicije, dokaz je upravo najnoviji uskrsni program Lada koji je, na svu sreću, i snimljen na nosač zvuka za Aquarius records. Kazivači-pjevači iz baranjskog Petrova Sela, Torjanaca, Semartina (Mađarska), Bačkog Brega, Lipovca, Rukovaca i Andrijaševaca otvorili su dušu, pa je i publika u punoj katedrali mogla kontemplirati s pomoću skladbi kojima puk časti Isusovu muku.

 

Pogotovo se to odnosi na prekrasne napjeve kao što su “Amo sad, grišnici” koju je vehementno izveo moćan muški zbor ili pak suptilnu skladbu “Počivaj, o moj neven”, koju su vrlo decentno izvele članice ansambla. Čitav zahtjevni a capella program, koji je izbjegao zamku monotonosti, završio je još jednom potresnom skladbom kojom je i naslovljen cijeli program “O, Isuse, daj mi suze”, a ansambl je središnji oltar napustio pjevajući pjesmu “Tiha noć se evo spusti”. I premda se Lado već potvrdio kao izniman zborski ansambl, svaki novi susret s njihovim vokalnim nastupima dokazuje njihovu osviještenu glazbenu superiornost.

Ključne riječi

Komentara 2

AD
adiafora
10:36 02.04.2012.

Denis Derk bi se mogao informirati prije nego piše o nečemu što ne poznaje. Mogao se obratiti za pomoć bilo kojem laiku u Crkvi da mu objesni da se Božićni koncerti u crkvama ne održavaju u Adventu, jer se tad pjevaju adventske pjesme. Tako Lado sada na ovom koncertu nije pjevao uskrsne pjesme nego korizmene. Uskrsne će pjevati od Uskrsa i kroz vazmeno vrijeme.

AG
Agramer198
18:02 01.04.2012.

Kaj brišeš admin, dobro veli Luks. Denis bezveze Derka i piše protiv crkve na nekoj varijanti \"novokomponovanog\" srpsko-hrvatskog...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije