Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Piaf! The Show”

Anne Carrere uoči nastupa u Lisinskom: U reinkarnaciju vjerujem, ali Piaf je neponovljiva

Edith Piaf
Foto: Promo
1/5
08.12.2018.
u 09:30

U režiji kazališnog diva Gila Marsallea, uz nastup Anne Carrere, mlade francuske umjetnice koja je prozvana “jedinom legitimnom nasljednicom Edith Piaf”, u dva čina po 45 minuta donosi priču o njezinu životu uz izvedbu njezinih nezaboravnih hitova.

Nekako u isto vrijeme prije stotinjak godina, točnije 1915., kada je Einstein svijetu predstavio teoriju relativnosti, u Parizu je rođena Edith Piaf. Glazbena diva koja će stvaralaštvom dati pečat francuskom nacionalnom identitetu, život nije počela bajno.

Od treće godine slušam Piaf

Kći akrobata, slabovidna, do četvrte godine života imala je bijedno djetinjstvo. Odgojila ju je baka, poznata madamme, zbog čega je dio djetinjstva provela u javnoj kući gdje su se o njoj brinule kurtizane. Popularnost stječe 1935. kada je na ulicama francuske metropole otkriva vlasnik noćnog kluba “Le Gerny’s”, a zbog visine od samo 142 cm prihvaća umjetničko ime La Mome Piaf ili Vrapčić, koji će je pratiti do smrti. Proslavila se pjesmama “La vie en rose”, “Milord”, “Non je ne regrette rien” i “Hymne a l’amour”. U kratkom životu ljubila je nekoliko slavnih muškaraca, popularizirala francuski jezik preko bare i poharala glazbeno tržište desetljeće prije Beatlesa, muški pila i provodila se sve do svoje prerane smrti 1963. izazvane pothranjenošću i problemima s jetrom. Bila je velika umjetnica slobodnog duha za čiju je boemštinu Jim Morrison, uz kojeg je pokopana na pariškom groblju Père-Lachaise, nalik proračunatom konformistu.

Prema njezinu turbulentnom životu 2007. snimljen je film “La vie en rose”, a potom je na temelju njega nastao i mjuzikl “Piaf! The Show” koji 15. prosinca stiže i u zagrebački Lisinski. U režiji kazališnog diva Gila Marsallea, uz nastup Anne Carrere, mlade francuske umjetnice koja je prozvana “jedinom legitimnom nasljednicom Edith Piaf”, u dva čina po 45 minuta donosi priču o njezinu životu uz izvedbu njezinih nezaboravnih hitova.

Uoči njenog prvog dolaska u Hrvatsku, razgovarali smo s glavnom protagonisticom showa, karizmatičnom Anne Carrere.

– Bila sam na audiciji za sasvim drugi show kada su me spazili i ponudili mi ovaj o Edith. Prihvatila sam bez razmišljanja jer oduvijek imam i privatnu sklonost prema njezinoj glazbi. Slušam je od treće godine kada mi ju je otkrila moja baka – kaže Anne. Pripremajući se za ulogu nebrojeno je puta gledala film “La vie en rose”, opet iznova preslušavala njezine pjesme, gledala intervjue i videozapise.

U ratu nije zaboravila ljude

– Poseban dar koji sam dobila pripremajući se je to što sam susrela ljude koji su i osobno poznavali Piaf. Iznenadila me i dirnula veličina njezina velikog srca, posebice kada sam čula koliko je požrtvovno pomagala ljudima za Drugog svjetskog rata. Usprkos svojem ne baš lakom životu, ostala je čovjek za one koji su je okruživali i za svoju publiku – kaže Anne. Zbog njezina predivnoga glasa kritika zna reći da zvuči poput reinkarnacije Piaf, na što ona skromno kaže:

– Vjerujem u reinkarnaciju, ali mislim da nisam reinkarnacija Piaf. Bila je najveća i jedina. No sigurna sam da je uz mene, ona je moja sretna zvijezda. Za mjuzikl “Piaf! The Show” u pedeset zemalja prodano je više od milijun ulaznica, a najpoznatija izvedba dogodila se lani kada je izveden u Carnegie Hallu, u sklopu proslave šezdeset godina koncerta Edith Piaf na istoj lokaciji 1957. Sigurni smo da izvedba u Lisinskom neće zaostajati.

Ključne riječi

Komentara 1

KO
Kora
17:56 08.12.2018.

A ja sam mislila da će na koncertu pjevati Jasna Bilušić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije