Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNA SENZACIJA

Animirani krimić o Van Goghu radiloje 115 slikara

01.12.2017.
u 16:14

Radnja se fokusira na događaje koji su prethodili odsijecanju vlastitog uha, a potom i neobjašnjivoj smrti slavnog slikara

Mjesecima svjetska javnost luduje zbog filma “Loving Vincent”, animirane rekonstrukcije posljednjih dana života Vincenta van Gogha na kojoj je radilo čak 115 akademskih slikara, ručno oslikavajući baš svaki kadar filma.

Britanski oskarovac

Ovo iznimno ostvarenje napokon će biti prikazano i u Hrvatskoj, doduše ne na nekom od filmskih festivala, nego na otvaranju distributerske revije Filmofeel Fest večeras u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu.

Potpisuju ga britanski oskarovac Hugh Welchman i poljska umjetnica Dorota Kobiela, koji su osim estetskog iskoraka bez presedana uspjeli napraviti i iznimno emotivan, napet i začudan film koji se gleda poput starih britanskih krimića temeljenih na pričama Agathe Christie.

Iako obavijena koprenom fikcije, priča je temeljena na osamstotinjak pisama koje je van Gogh razmijenio s bratom i nekolicinom najbližih osoba, opisujući svoje tjeskobe, životna i umjetnička lutanja te razmišljanja o svijetu koji ga je okruživao. Radnja se fokusira na događaje koji su prethodili dramatičnom psihičkom padu slavnog slikara, koji je kulminirao odsijecanjem vlastitog uha, a potom i neobjašnjivom smrti: autori filma pitaju se je li moguće da je slikar zapravo ubijen ili ga je netko natjerao na samoubojstvo?

Je li Van Gogh bio ubijen?

Vodič kroz priču mladi je Armand, sin poštara Roulina koji godinu dana nakon van Goghove smrti pokušava dostaviti njegovo posljednje pismo slikarovu bratu Theu. Nakon što sazna da je brat u međuvremenu preminuo od sifilisa, Armand počinje otkrivati zamršeno klupko odnosa između pokojnog van Gogha, njegova brata, liječnika Paula Gacheta, koji je udomio slikara nakon što je pušten iz sanatorija, liječnikove lijepe kćeri Marguerite te misteriozne muze Adeline Ravoux, koja je bila uz slikara na dan njegova samoubojstva.

Film su pred zelenim platnom odigrali stvarni glumci, da bi potom prava vojska slikara, koristeći kolor-palete kakvima se služio i sam Van Gogh, ručno naslikala više od 65.000 ulja na platnu od kojih je njih 62.450 završilo u filmu. Razvoj i realizacija ove povijesno jedinstvene tehnike animacije trajali su više od šest godina.

U raznim fazama produkcije, koja je djelomično financirana putem crowdfunding platformi, sudjelovalo je gotovo tisuću entuzijasta, a rezultat je neponovljivo impresivan animirani krimić!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije