Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga

Anđeli su novi junaci krimića koji silom žele biti kontroverzni

Danielle Trussoni
arhiva VL
12.07.2010.
u 18:40

Ako niste prezahtjevan čitatelj, svidjet će vam se i anđelolozi. Ako prezirete reciklažu i kompilaciju tuđih ideja, onda ovo nije štivo za vas. Ako za plažu volite tvrdokuhani krimić, ovaj vas neće zadovoljiti.

Recept je već odavno viđen - zapravo pročitan. Tema intrigantna, od one vrste o kojoj desetero ljudi ima deset različitih mišljenja - a sve to umotano u koliko-toliko napet krimić potrage. Upravo je takva “Angelologija” Danielle Trussoni (na slici) upravo objavljena u izdanju Naklade Ljevak (urednik Nenad Rizvanović, cijena 149 kuna). Njeni anđeli opaka su, opasna i krvoločna vrsta koja cijelo vrijeme vlada ljudima zbog vlastitog probitka i užitka.

U naše doba (tj. 1999. godine) prijeti im istrebljenje jer ih uništava nepoznata bolest koja im razara krila, a sve zbog prevelikog miješanja s ljudima. Spasiti ih može čarobna lira, instrument spušten u podzemnu ćeliju gdje su i danas zatočeni pali anđeli. Tko će se prvi domoći lire? Anđeli ili anđelolozi? Odgovor nije teško pogoditi, baš kao i pretpostavku da je ovaj opsežni roman (472 stranice) tek prvi u nizu. Glavna junakinja na samom kraju priče dobije svoja anđeoska krila, potomak je slavne obitelji anđela ubojica, ali očito je da će baš njoj pripasti težak zadatak da svoja krila stavi u službu dobra, a ne zla.

Takvu jednostavnu formulu planetarnog uspjeha zadnji (ne i posljednji) maestralno je iskoristio Dan Brown u milijunski (nakladno i financijski) vrijednu “Da Vincijevu kodu”.  Jest da u svoj krimić nije utkao ništa što već davno nismo čitali u knjizi “Sveta krv, sveti gral”, ali tko bi odolio napetom trileru koji propituje same temelje kršćanstva. Milijuni čitatelja diljem svijeta to nisu učinili, baš kao ni Hollywood koji je dodao filmski šlag na tu hiperuspješnu tortu. Već je sada lako zamisliti film o anđelima gdje će majstori trikova imati pune ruke posla s krilima i letom vojski anđela, a David Bowie bio bi idealan za ulogu glavnog negativca (besmrtnika je tako i tako već glumio u “Gladi za krvlju”).

Ukratko, ako niste prezahtjevan čitatelj, svidjet će vam se i anđelolozi koji pokušavaju spasiti svijet. Ako prezirete reciklažu i kompilaciju tuđih ideja, onda ovo nije štivo za vas. Ako za plažu volite krimić, ovaj vas neće zadovoljiti, jer previše je teorije o nadnaravnim bićima uz lako predvidiv kraj.

Ključne riječi

Komentara 4

PR
promatrach
14:56 29.07.2010.

ovo nije kritički osvrt na knjigu nego prepričavanje iste na najgori mogući način tako da je \"kritičar\" ispričao kraj... potpuno neprofesionalno i razočaravajuće

VM
vladimir m
08:55 13.07.2010.

ako je kritika prepričavanje sadržaja, onda vaš kritičar nema pojma o fair play odnosu prema čitaocima. glupost od kritike u obom je slučaju bezgranična. da sam nakladnik izbrisao bi to ime iz svih lista kao nekorektno i podcjenjivačko, i upozorioo ostale izdavače da se klone \"kritičara\"

SC
scary
09:23 13.07.2010.

istina je da knjigu ove tematike vjerojatno ne bih otvorila ni pod najljućim naletom dosade. ali ta vjerojatnost se sada pretvorila u sigurnost, budući da je kritičarka u drugom pasusu napisala kako knjiga završava. pobogu, pa napisati u \"kritici\" kakoko neka knjiga završava, pogotovo ako se radi o wannabe krimiću, je van svake pameti. i sasvim nepotrebno jer se poanta uredno mogla napraviti i bez iznošenja tog podatka. gđo Radović, od sad vaše članke o knjigama i filmovima zaobilazim u širokom luku, posebno ako se osvrnete na kakvu knjigu koju bih možda željela pročitati, a sve iz straha da ćete mi je uništiti u prvih par rečenica. ha što drugo da radim?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije