Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: John Strelecky "Kafić na kraju svijeta"

“Alkemičar za 21. stoljeće” idealno je štivo za plažu

Foto: Arhiva Egmont
11.07.2018.
u 14:42

Pojednostavljeno do kraja: ako ste sretni, nakon ove ćete knjige biti još sretniji, a ako ste nesretni, postoji šansa da korice sklopite malo manje nesretni

Sada već davne 1970. napisao je Richard Bach planetarno slavnog “Galeba Jonathana Livingstona”. Mnogo prije, dok je oko njega bjesnio Drugi svjetski rat, Antoine de Saint-Exupéry napisao je “Malog princa”. Mogli bi se primjeri redati unedogled jer svaka generacija na literarnom nebu nađe neku svoju hit-knjigu u kojoj otkrije onaj najbolji “recept” za život, nadu, ljubav. Za tragače za takvim inspirativnim naslovom našeg vremena, Egmont (edicija Puls, urednik Davor Uskoković, prijevod Marija Perišić, 99 kuna) objavio je neveliku knjigu (baš po mjeri “Galeba Jonathana Livingstona”) Johna Streleckyja “Kafić na kraju svijeta”, koja na samim koricama otkriva svoje namjere jer podnaslov joj glasi: Pripovijest o smislu života.

Priča je jednostavna: glavni junak, direktor John, na putu na godišnji odmor zaluta, i taman kada mu automobil počne voziti na benzinskim parama preostalim u spremniku, naiđe na kafić usred pustoši. Na jelovniku su napisana tri pitanja: zašto ste ovdje? bojite li se smrti? i jeste li ispunjeni?, a Johnu vodič kroz ovu avanturu postaju konobarica, kuhar koji je ujedno i vlasnik kafića te jedna gošća. Za sve koji “preziru” knjige iz samopomoći valja reći da ova nije na tom tragu te da ju je, primjerice, književna kritika u Španjolskoj prozvala “Alkemičarom za 21. stoljeće”. To je zapravo nešto duža priča koja čitatelje jednostavno tjera da se zamisle nad ključnim vrijednostima života, o tome kako živjeti ispunjeno i sretno, kako ispuniti smisao svojeg postojanja...

Ili, pojednostavljeno do kraja: ako ste sretni, nakon ove ćete knjige biti još sretniji, a ako ste nesretni, postoji šansa da korice sklopite malo manje nesretni. Stoga, ponesite ovu knjigu na plažu, neće vam biti naodmet u hladu pod suncobranom ili borom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije