Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandalozna teorija

Alberta Camusa ubio je KGB?

Foto: wiki
09.12.2019.
u 10:29

Talijanski spisatelj Giovanni Catelli objavio je knjigu u kojoj tvrdi kako je slavnog pisca i autora "Stranca" Alberta Camusa ubila sovjetska tajna služba KGB.

Talijanski je pisac Giovanni Catelli još 2011. godine u novinama Corriere della Sera otkrio kako je u dnevniku poznatog češkog pjesnika i prevoditelja Jana Zábrane pronašao navode koji upućuju na to da Albert Camus nije umro nesretnim slučajem. Catelli je svoju teoriju pretočio u knjigu nazvanu "Camusova smrt" u kojoj tvrdi kako su slavnog pisca i egzistencijalista ubili špijuni ruske tajne policije i obavještajne agencije KGB.  

Albert Camus umro je 4. siječnja 1960. godine nakon što je njegov izdavač Michel Gallimard izgubio kontrolu nad autom kojim su se vozili i zabio se u stablo. Camus je umro na licu mjesta, a sam Gallimard nekoliko dana kasnije. Još je 1978. Camusov biograf Herbert Lottman spekulirao o razlozima nesreće te u svojoj knjizi naveo kako stručnjaci i policija nisu bili sigurni kako se auto uspio zabiti u stablo na sasvim ravnoj cesti na kojoj u to vrijeme nije bilo previše prometa. 

Catelli je u Zábraninim dnevnicima pronašao zapis iz 1980. u kojem pjesnik tvrdi kako mu je neimenovani, "dobro upućen" čovjek otkrio da je Camusa ubio KGB tako što su posebnim alatom "sredili" gumu na autu kako bi se probušila pri velikoj brzini. Naredbu je navodno izdao Dmitri Shepilov, ministar unutarnjih poslova Sovjetskog saveza, kako bi se Camusu osvetio za antisovjetski članak objavljen u francuskim novinama Franc-Tireur 1957. Camus je godinama otvoreno kritizirao Sovjetski savez, podržavao ruskog pisca Borisa Pasternaka koji je Sovjetskom savezu bio trn u oku, a bio je i na strani Mađarske revolucije 1956. 

Camusova kći Catherine ne slaže se s Catellijevom teorijom te mu nije dopustila da u svojoj knjizi citira njezina oca. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar partner
partner
14:41 09.12.2019.

Ah, ti strasni Rusi. Da mi je znati da ga je ubio MOSSAD (ili CIA) bi li se o tome smjelo uopce misliti a kamo li pisati na zapadu i po njihovim balkanskim podrepaskim medijima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije