Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Paul Finch "Stranac u noći"

Ako su jedini motivi zločina ljubav i novac, koliko bolesni mogu biti?

Foto: Arhiva Znanje
16.08.2018.
u 11:28

Mala izdvojena zajednica u teško dostupnom zabačenom selu i nevjerojatni vremenski uvjeti koji su cijeli krajolik “obukli” u nepreglednu maglu. To je pozornica na kojoj se događa novi uzbudljivi kriminalistički roman “Stranac u noći” Paula Fincha (Znanje, urednica Nataša Pejić, prijevod: Kristina Živković i Drago Štajduhar, 149 kuna).

Upravo je izdavačka kuća Znanje hrvatske čitatelje upoznala s djelima Paula Fincha, a taj bivši policajac i novinar, koji je javnosti poznat i kao scenarist britanske kriminalističke serije “Policija”, u svakom novom djelu podiže ljestvicu kvalitete, ali i ljudskog zla koje prikazuje u likovima svojih zločinaca. Ovdje je priča naoko jednostavna: u teško pristupačnim brdima napadnute su dvije djevojke na kampiranju, a sve upućuje na to da je iznova aktivan okrutni serijski ubojica kojeg je mlada policajka prije deset godina teško ranila, ali čije tijelo (ili on živ i ranjen) nikada nije pronađeno. Ta mlada policajka u trenutku događaja iz ovog romana je moćna žena britanske policije na čelu odjela koji rješava najteže zločine i ona odmah dolazi na lice mjesta. I upada u zamku?

Kako spirala nasilja raste, kako ubojica reda žrtve, policija je sve nemoćnija. Sve veze sa svijetom su prekinute, pomoć ne dolazi niotkud, oružja u selu nema... Igra mačke i miša dovodi do vrlo neobičnog raspleta događaja, iznova dokazujući da se iza svakog krvavog zločina kriju samo dva moguća motiva: ljubav ili novac, ponekad i oboje.

Naravno, i sve bolesne pa i najbolesnije izvedenice tih motiva. Finch ovdje ponovo donosi brojne likove, počevši od čitateljima već poznatog inspektora Marka Hecka Heckenburga, a rasplet potrage za serijskim ubojicom je krajnje neočekivan. Stoga je ovo još jedan od romana u kojima ne uživaju samo ljubitelji žanra već i mnogi u potrazi za ljetnim štivom. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije