Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jadranski trg

Akcijom Brod = Grad umjetnice uznemirile status quo na Korzu

3. maj
Foto: A. Saska Mutic
1/4
04.05.2013.
u 00:52

Zatvaranjem brodogradilišta Rijeka će postati grad slučaj. Autorice projekta istraživanje su obuhvatile i Riječku banku te njezin značaj za grad jer je u socijalizmu podržavala industriju. Od privatizacije Rijeka se pomalo razgrađuje

Kakav je značaj brodogradilišta 3. Maj za Rijeku i njezine građane, u petak navečer, simbolički na datum oslobođenja Rijeke od fašističke okupacije, akcijom Brod=Grad pokazale su kustosice [BLOK]-a i Rafaela Dražić. Projekt je otvorio Spajalicu, program Muzeja moderne i suvremene umjetnosti zainteresiranog za suvremene umjetničke prakse koje uznemiruju status quo, ističu prikrivene, premještene ili zanemarene sadržaje u urbanom okruženju bez obzira kakvim se pristupom ili medijem umjetnici koriste. Jednosatna akcija počela je u 22 sata i iznenadila je šetače Korza koji su svjedočili vizualnim i tekstovnim porukama: " 3. maj mjesečno isplati 17,5 milijuna kuna bruto te 13 milijuna kuna neto od kojih se 95 posto potroši u Rijeci“,  "preko polovina materijala ugrađena u brodogradnju je domaći proizvod“, " u brodogradnji radi 38 tisuća radnika od čega živi 150 tisuća ljudi“... čime su autorice projekta nastalog u suradnji s aktivistima, novinarima, radnicima i umjetnicima, upozorile na činjenicu da brodogradnja, iako ne donosi brzu zaradu i visoke stope profita, ima presudne implikacije za grad, pokreće lokalnu proizvodnju i potrošnju, posredno jača javni sektor i osnažuje društvo u cjelini. Jovica Lončar jedan je od autora čije je istraživanje o održivosti brodogradnje znatno utjecalo na ovaj projekt, kaže da hrvatska brodogradnja porezne obveznike godišnje olakša za 1,160 milijardi kuna, ali da u proračun i fondove temeljem potrošnje koja se ostvari u zemlji vrati 1,285 milijardi kuna zbog čega zaključuje da je održiva. Zatvaranjem brodogradilišta 3. maj Rijeka će postati grad slučaj.

- Istraživanje koje je prethodilo akciji krenulo je od pitanja što je Riječka banka značila za Rijeku i što njezina privatizacija znači za današnji život grada pa smo za projekcijsku površinu iskoristili zgradu bivše Riječke banke na čijem pročelju još stoji stari, dobro poznati "ključ“ banke. Njezina važnost za grad velikim dijelom počiva na činjenici da je u socijalizmu podržavala uspješnu riječku industriju i višak vrijednosti vraćala u javne fondove. Jedan od najvećih generatora ekonomije bio je i 3. maj, koji danas čeka privatizaciju, a ona će ujedno značiti i otpuštanje radnika i parceliziranje djelatnosti, a možda i njezinu potpunu promjenu kad potencijalni investitor odluči da mu se brodogradnja ne isplati. Privatizirana Riječka banka samo je znak za niz mehanizama kojima se grad na manje ili više vidljiv način razgrađuje, istaknule su autorice.

Projekcija se odvila uz dozvolu Grada Rijeke koji je ugasio svjetla na Korzu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije