Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blokirane knjige

Neke od najvećih Algoritmovih knjižara zatvorile vrata

Algoritam
Foto: Dalibor Urukalović/PD/PIXSELL
10.05.2017.
u 21:09

Sve je počelo u petak kada je jedan vjerovnik Algoritma MK pustio zadužnicu na naplatu i blokirao račun možda i najvećeg knjižarskog lanca u državi

Neke od najvećih knjižara u Hrvatskoj koje su djelovale u okrilju tvrtke Algoritam MK zatvorile su vrata i ne prodaju knjige. U oko trideset i pet knjižara tako je ostalo na tisuće blokiranih knjiga raznih hrvatskih nakladnika, a Algoritam MK ostao im je dužan iznose koji se mjere u milijunima kuna.

A sve je počelo u petak kada je jedan vjerovnik Algoritma MK pustio zadužnicu na naplatu i blokirao račun možda i najvećeg knjižarskog lanca u državi. Kasnije su se zadužnicama pridružili i neki izdavači i put u kolaps je bio osiguran. Kako Algoritam MK zbog problema s likvidnošću nije kreditno sposoban i nije se uspio dodatno zadužiti, to je njegovo djelovanje prestalo.

Na alarmantno stanje u hrvatskom knjižarstvu reagirala je Zajednica nakladnika i knjižara koja je obavijestila nadležna Ministarstva, te donijela zaključak da će nakladnici tražiti povrat robe ukoliko se situacija pod hitno ne normalizira. U trgovinama Algoritam MK će biti i zabranjena prodaja knjiga i drugih proizvoda čija je roba vlasništvo članica Zajednice nakladnika i knjižara.

Kako neslužbeno saznajemo, nekim većim izdavačima lanac Algoritam MK duguje i po pola milijuna kuna što je iznos koji bi te izdavače mogao baciti u teške probleme. Kako se neslužbeno saznaje, Školska knjiga, VBZ, Znanje i Narodne novine zainteresirani su za preuzimanje nekih lokacija knjižara koje im je Algoritam MK spreman prepustiti. Također, Mozaik knjiga kao vlasnik polica u prostorima koje bi preuzeli spomenuti nakladnici ne bi potraživao police niti bi tražio naknadu za njihovo korištenje jedno određeno vrijeme.

U svakom slučaju, neki su hrvatski gradovi ostali bez knjižare, a zatvorene su i poznate knjižare kao što su to ona u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, ali i velika knjižara u Bogovićevoj ulici. U četvrtak 11. svibnja održat će se novi sastanak Zajednice nakladnika i knjižara kako bi se dogovorili koraci koji bi trebali, koliko toliko, osnažiti rasklimanu hrvatsku izdavačku i knjižarsku scenu. U svakom slučaju, ono što je Agrokor za hrvatsku industriju hrane i pića, to je Algoritam MK bio za hrvatsku nakladničku industriju. A hoće li Vlada zaštititi i nakladnike, kao što je pokušala zaštititi proizvođače hrane i pića?

Komentara 36

PR
prokurator
00:23 11.05.2017.

Ovo je zadnji čin jedne tragedije. Prvi je bio još tamo oko '92. kada je prvi puta uveden PDV na knjigu isti kao i na aute. Nakon prosperitetnih 2000-ih, zadnjih 10 godina prodaja knjige je padala a zatim je ponovo podignut PDV na knjigu. Nekoliko nakladnika je već riknulo, članak bi trebao naglasiti da se sada gasi Algoritmova prodaja, dok je proizvodnja već ranije ugašena. Kao u Shakespeareu, i na kraju ovog čina će na pozornici ostati samo leševi.

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
22:10 10.05.2017.

direktor izvuko pare. vidjeno vec. padaju firme samo tako...

SI
Sinn757
07:47 11.05.2017.

Ja radim u jednoj od tih knjizara koje su blokirane. Placu nisam dobio vec 2 mjeseca i sad radimo inventuru rucno. Danas trebam rucno prebrojati 20000 knjiga,za sto necu biti placen. Prije nego krenete drviti o porezima i kindle malo razmislite da postoje ljudi koji rade u knjizarama. Najradje bi svih 20000 bacio pred knjizaru I zapalio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije