Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slijede još tri koncerta

Afrički Jimi Hendrix otvorio povratnički Zagreb Jazz Festival

19.11.2019.
u 08:27

Nakon pet godina stanke u Tvornici kulture opet je počeo kultni festival

U nedjelju je u Tvornici kulture otvoren povratnički Zagreb Jazz Festival. Nakon pet godina stanke u dvorani su se okupili mnogi koji su desetak godina u Zagrebu pohodili i taj festival i Jazzarellu te vidjeli neka od najistaknutijih imena kulture 20. i 21. stoljeća.

Jer, priča o Zagreb Jazz Festivalu nije samo o glazbi, ona je puno šira, o strasti kojom je Dražen Kokanović u Zagreb dovodio najveća imena. U Tvornicu je došao i Mladen Pejković, tada predsjednik uprave tvrtke koja je pomogla opstanak Jazzarele i “muškog” jazz festivala. Stigao je iz Beča s nastupa Herbieja Hancocka, kojeg smo prije pet godina gledali u Lisinskome. Zajednička misija nastavila se u Tvornici kulture crossover nastupom afro-pop postave Bassekou Kouyate & Ngoni Ba. Možemo reći i afro-jazz, ali afro-pop bila je odrednica vala izvoza sjajne afričke glazbe koju su od početka 80-ih Talking Headsi s Brianom Enom i Paul Simon promovirali u srednjoj struji svjetskog rocka. Kouyate sa šesteročlanom postavom nastavlja upravo takvu tradiciju Malija pa je majstor afričke lutnje (ngoni) bio nominiran za Grammy, ima nekoliko BBC-jevih nagrada i suradnji s kremom svjetske glazbe (Youssou N‘Dour, Ali Farka Toure, Bela Fleck, Taj Mahal, Damon Albarn). S njima je nastupila i izvrsna pjevačica Amy Sacko, Kouyateova supruga, koju smo i u Hrvatskoj gledali u potresnom dokumentarcu “Posljednja pjesma prije rata” o važnosti glazbe usred ratne situacije u Maliju. Sjajni instrumentalisti u hipnotičkom plemenskom ritualu predstavili su se vrhunskom svirkom u kojoj su se i brojni okupljeni poklonici rocka pitali “pa odakle dolaze ti zvukovi?”, kao da slušate akustičnog Jimija Hendrixa u fazi rada s Band of Gypsys.

A dolazili su iz akustičnih instrumenata koji su napunili Tvornicu kulture i rasplesali prisutne u furioznom ritualu “poziva” i “odziva”, rušenju barijera između izvođača i publike, pa je i Bassekou Kouyate u konferansi, nakon “fala”, prvo zapitao publiku: “Jeste li sretni?”. Jesmo, a možemo pretpostaviti da ćemo biti i na iduća tri koncerta festivala u dvorani “Blagoje Bersa” zagrebačke Muzičke akademije u koju dolaze Vijay Iyer i Wadada Leo Smith, Aaron Dhiel Trio i Omer Avital.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije