Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robot s dvije ruke

ABB-ov robot YuMi nastupao na centralnoj pozornici u Pisi dirigajući Andrei Bocelliju i Filharmonijskom orkestru Lucca

YuMi
Foto: Promo
1/3
13.09.2017.
u 16:20

"Nijanse pokreta dirigenta u potpunosti su reproducirane na razini koja mi je prije bila nezamisliva. To je nevjerojatan korak naprijed, s obzirom na krutost pokreta prethodnih robota", napisao je Colombini u svom blogu.

YuMi, pravi suradnički robot s dvije ruke, prvi takav na svijetu, u utorak 12. rujna debitirao je u operi dirigirajući slavnom talijanskom tenoru Andrei Bocelliju i Filharmonijskom orkestru Lucca u Teatro Verdi u Pisi na dobrotvornom koncertu Prvog međunarodnog festivala robotike. Preko 800 gostiju iz cijelog svijeta uživalo je u programu nazvanom „Dah nade: od Stradivarija do robota“. Među gostima je bio i izvršni direktor ABB-a Ulrich Spiesshofer, pod čijim vodstvom je razvijen YuMi.

YuMi-ja, kojeg je proizveo švicarski tehnološki pionir ABB, na pozornicu je pozvao Andrea Bocelli, koji je izveo poznatu ariju "La Donna è Mobile"/Žena je varljiva iz Verdijeva Rigoletta. Tijekom svoje prve večeri nastupa YuMi je u operi dirigirao djelima Puccinija i Mascagnija.

Robota je uvježbao talijanski dirigent Andrea Colombini. YuMi-jeva izvedba razvijala se u dva koraka. Na probama, Colombinijev pokret je bio uhvaćen u procesu koji se zove „lead-through programming“, gdje se dvije robotske ruke vode prema kretnjama s velikom pažnjom na detalje. Drugi korak je uključivao fino ugađanje kretnji u ABB-ovom programu RobotStudio kako bi se pokreti robota uskladili s glazbom.

"Nijanse pokreta dirigenta u potpunosti su reproducirane na razini koja mi je prije bila nezamisliva. To je nevjerojatan korak naprijed, s obzirom na krutost pokreta prethodnih robota", napisao je Colombini u svom blogu.

YuMi je jedan od najviših oblika robotske tehnologije koji mijenja način na koji svijet gleda na suradnju između čovjeka i robota. Opisan kao kooperativni, suradnički robot, osmišljen je za rad zajedno s ljudima i kao dopuna radne snage. Svoju sposobnost je već ranije dokazao uspješno rješavajući Rubikovu kocku.

Dirigiranje kao jedna od najviših formi umjetnosti i YuMi svjedoče o prirodnom razvoju čovjeka i stroja koji mogu raditi zajedno i to na potpuno nove načine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije