Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osječko ljeto kulture

80 glumaca u jednom od najvećih projekata u povijesti hrvatskog kazališta

Foto: Osječko ljeto kulture
1/3
01.07.2019.
u 13:08

Praizvedbom sceno-kino romana “Doljnjodravska 11” u režiji Zlatka Svibena, prema romanu “Donjodravska obala” osječkoga novinara Drage Hedla u petak navečer otvoreno je 19. Osječko ljeto kulture.

Spektakularna ambijentalna predstava odigrana je na lokaciji kod bivšega Ribarskog doma, uz rijeku Dravu, a redatelj Zlatko Sviben ističe kako je ovo je jedan od najvećih projekata u povijesti hrvatskog glumišta jer u predstavi sudjeluje više od 80 glumaca.

Napomenuo je kako su autor Hedl i on prvo napravili scenarij, jer je riječ o narativnom romanu i zato su se u pripremi predstave odlučili za novi žanr i nazvali ga sceno-kino roman jer se priča iz romana kombinira s videoprojekcijama. Hedl je pojasnio kako roman govori o jednoj osječkoj obitelji i problemima s kojima se suočava u poslijeratnom Osijeku pedesetih godina prošlog stoljeća.

– Roman je djelomice autobiografski. Drago mi je da se redatelj držao fabule romana, pretočio ga u scenski oblik i napravio veliku predstavu – rekao je Hedl ocijenivši kako se glumci odlično nadovezuju na prateće videoprojekcije, a one se također izvrsno nadopunjuju sa zbivanjima na sceni.

Intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja istaknula je kako se na pripremi predstave radilo još od ožujka. U predstavi su, uz ostale, nastupili Darko Milas, Vlasta Ramljak, Duško Modrinić, Ivana Soldo-Čabraja, Vladimir Tintor, Miroslav Čabraja, Matija Kačan, Ljiljana Krička-Mitrović i Vjekoslav Janković.

Komentara 1

VJ
vjaceslav
21:47 03.07.2019.

"U doba komunističkog režima između ostaloga (Drago Hedl) nazivao je blaženog Alojzija Stepinca "krvnikom među svecima". U takav kontekst stavljao je i blaženog Ivana Merza. Prema priopćenju Iustitia et pax Hedl je pozivao “na represiju prema onima koji drukčije misle i tako ugrožavao živote nevinih ljudi". U osječkome Glasu Slavonije bio je zaposlen od 1980. Glavni urednik tog lista je bio od 1986. do 1991. Istjeran je s tog mjesta oružanom akcijom HDZ pod zapovjedništvom Branimira Glavaša"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije