Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sajam u bologni

U fokusu je dječja ilustracija od 1860. do danas

05.02.2015., Zagreb - Natasa Govedic i Hana Lukas Midzic sa svojom knjigom za djecu. Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL
Foto: Danijel Berković/Pixsell
18.03.2015.
u 13:30

Dio nakladnika i autora, nezadovoljan odlukom Ministarstva kulture koje je diskrecijskim pravom imenovalo autorski tim hrvatskog nastupa u Bologni, na sajmu će izlagati na svom štandu

Hrvatski nastup kao zemlje gosta na 52. Sajmu dječje knjige u Bologni počet će 30. ožujka otvaranjem dviju izložbi hrvatskih ilustratora koje će otvoriti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i njen talijanski kolega Dario Franceschini. Hrvatska prezentacija na sajmu koji traje do 2. travnja gotovo je u cijelosti posvećena ilustratorima. Tako se najavljuje četiri velike izložbe na sajmu, ali i izložba Svjetlana Junakovića izvan sajma. Tu je i štand od 64 četvorna metra na kojem će se predstaviti dvadesetak hrvatskih nakladnika. U kinoteci će se prikazivati i hrvatski animirani filmovi.

– Pisci nisu u fokusu sajma u Bologni, jer je to prvenstveno sajam ilustratora. Pisci nam ne mogu biti u prvom planu i zbog težine prijevoda – odgovorila je članica autorskog tima hrvatskog nastupa Nataša Govedić (na fotografiji) na pitanje zašto se spominju samo ilustratori, a ne i pisci. No u Bolognu putuju Sanja Pilić i Darko Macan koji će sudjelovati i na okruglim stolovima. Nataša Govedić pohvalila se da je autorski tim nastupa prvi put obradio hrvatsku dječju ilustraciju u periodu od 1860. godine do danas, čime je ilustratorski posao zapravo demarginaliziran. Istaknula je i da u sve četiri izložbe (Tintarnica, Vodeni žig Ivane Brlić Mažuranić, Šuma koralja i Jedino kopno paluba) sudjeluje skromna ilustratorica velikog opusa Pika Vončina.

A u izložbi Aquamarine Selection predstavlja se četrnaest suvremenih ilustratora, točnije devet ilustratorica i pet ilustratora. Dio nakladnika i autora, nezadovoljan odlukom Ministarstva kulture koje je diskrecijskim pravom imenovalo autorski tim hrvatskog nastupa u Bologni, na sajmu će izlagati na svom štandu. 

>> Hrvatska na sajam knjiga za djecu u Bologni ide s plagijatom?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije