Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
The Beatlesi

51 godina od posljednjeg velikog hita

Peter Byrne/PA Images/PIXSELL
07.05.2021.
u 13:47

Kultni Beatlesi smatraju se jednim su od najkomercijalnijih, najuspješnijih i najpopularnijih sastava u povijesti rock glazbe

Prije 51 godinu, mjesec dana nakon raspada The Beatlesa, izišao je posljednji singl ovog benda koji je postao hit grupe i zasjeo na prvo mjesto ljestvice Billboard Hot 100 u Sjedinjenim Američkim Državama.

Riječ je o pjesmi "The Long and Winding Road" koja je originalno snimljena vrlo jednostavno, a zatim je prilikom pripreme za objavu producent Phil Spector dodao još orkestralne i zborske nadogradnje. Te su izmjene razljutile Paula McCartneya do te mjere da je prilikom obrazlaganja razloga napuštanja benda kao jedan od šest razloga naveo i nadogradnju ovog singla. Zatim su McCartney i The Beatles naknadno objavili novu verziju pjesme s jednostavnijim instrumentacijama.

2011. godine Rolling Stone je rangirao "The Long and Winding Road" na 90. mjesto na listi 100 najvećih pjesama Beatlesa. Pjesma je doživjela i brojne obrade, a jednu od njih snimila je i Diana Ross.

Kultni The Beatlesi koje su činili John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, smatraju se jednim su od najkomercijalnijih, najuspješnijih i najpopularnijih sastava u povijesti rock glazbe. Proboj na svjetsku scenu dogodio se zahvaljujući pjesmi "I Want To Hold Your Hand" koja je dospjela na vrh američke glazbene ljestvice. Tada je u jezik je ušla nova riječ "beatlemanija" kojom se označava masovna obožavanost ovog Liverpoolskog benda.

Beatlesi su postali jedan od najutjecajnijih bendova, a u svojih deset godina postojanja izdali su 13 studijskih albuma, odsvirali gotovo 1500 koncerata i, kako je Lennon rekao, "dosegli popularnost veću od Isusove".

Početkom godine na Sveučilištu u Liverpoolu osnovan je i prvi kolegij o Beatlesima i njihovom značaju za kulturu, glazbu i društvo, piše Hina, a predavanja kreću u rujnu. Kolegij će istraživati njihovu glazbenu ostavštinu i utjecaj na razvoj turizma, a iz Sveučilišta su uvjereni da će kolegij privući sve koji se bave glazbom ili razmišljaju o karijeri u glazbenoj industriji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije