Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

34. Nagrada „Ivo Vuljević“ – najprestižnije priznanje za glazbeno djelovanje mladih glazbenika

HGM
03.12.2021.
u 14:02

Hrvatska glazbena mladež, članica najveće međunarodne kulturne mreže za mlade i glazbu Juenesses Musicales International (JMI), ove godine dodijelit će 34. Nagradu „Ivo Vuljević“, najprestižnije priznanje za sveukupno glazbeno djelovanje, mladom pijanisti Lovri Marušiću.

Svečanost uručenja nagrade održat će se 8. prosinca 2021 s početkom u 20 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Svečanost će pratiti i gala koncert kada će nastupiti Zagrebački solisti te dobitnice 33. Nagrade „Ivo Vuljević“, harmonikašica Martina Jembrišak i pijanistica Mia Pečnik, obje mlade talentirane glazbenice s vrhunskim postignućima u zemlji i inozemstvu.

Foto: Marin Frka

Dobitnik ovogodišnje nagrade, pijanist Lovre Marušić, svoje je glazbeno djelovanje ovjekovječio i srebrenom medaljom na prestižnom međunarodnom natjecanju Cleveland International Piano Competition 2021. u SAD-u. Uz to, dobitnik je brojnih nagrada kao što su prve nagrade na Međunarodnom natjecanju IMF u Parizu te na 20. Međunarodnom natjecanju u Santa Cecilia u Portu. U Novom Sadu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju 2016. godine osvojio je prvu nagradu, nagradu komisije i nagradu komisije.

Podučavala ga je Rozarija Samodol u rodnom Omišu, a na poziv slavne ruske pijanistice Natalije Trull 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju „P. I. Čajkovski“. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u klasi Ljubomira Gašparovića, a poslijediplomske studije nastavlja u Hochshule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana. Ujedno je i dobitnik Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.

Nastupao je s eminentnim orkestrima i vrhunskim komornim sastavima, kao što su The Cleveland Orchestra, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, simfonijski orkestar HNK Split, Zagrebački solisti, Splitski solisti i dr. U njegovim nastupima uživala je publika u Hrvatskoj, SAD-u, Francuskoj, Rusiji, Portugalu, Njemačkoj, Austriji, Portugalu…

Foto: Roger Mastroianni

Glazbeno djelovanje i brojne uspjehe Lovre Marušića prepoznali su članovi Ocjenjivačkog suda za dodjelu Nagrade Ivo Vuljević u sastavu maestro Tonči Bilić, predsjednik žirija, mr.sc. Naima Balić, red.prof.art. Anđelko Krpan, akademik Frano Parać i red.prof.art. Berislav Šipuš.

Hrvatskoj glazbenoj mladeži u organizaciji dodjele Nagrade suradnički su se pridružili Glazbena mladež Zagrebačke županije i HAZU. Mlade glazbenike i dodjelu nagrade podržavaju Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski dom Split, Tis Grupa, Restoran Gallo i vinarija Krauthaker. Glavni sponzor ovogodišnje Nagrade Ivo vuljević je HEP, koji dugi niz godina podupire hrvatsku kulturu, mlade i obrazovanje. Više informacija potražite na hgm.hr mrežnim stranicama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije