Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inventura 2010

3-D filmovi spasili sezonu u hrvatskim kinodvoranama

Avatar
26.12.2010.
u 15:00

Ove je godine pet filmova uspjelo prijeći čarobnu brojku od 100 tisuća gledatelja: „Avatar“, „Seks i grad 2“, „Pomrčina“, „Početak“, "Harry Potter i darovi smrti".

Premda je godina gospodarski bila teža od prethodne, broj gledatelja u hrvatskim kinima 2010. godine ukupno je ostao na razini lanjske, pa čak se može govoriti i o blagoj tendenciji rasta. Ove je godine pet filmova uspjelo prijeći čarobnu brojku od 100 tisuća gledatelja: „Avatar“ (više od 300 tisuća kada se uzme da se počeo prikazivati 18.12.2009.), „Seks i grad 2“, „Pomrčina“ i „Početak“.

Upitna isplativost

No, nema pretjeranog razloga za zadovoljstvo jer se radi o ukupnoj brojci gledatelja, dok filmovi pojedinačno ipak gube na gledanosti. Ako se pak prihode promatra u omjeru između uloženog i zarađenog ovaj uspjeh s ukupnom brojkom gledatelja ipak se do određene mjere relativizira. Doduše, više za kinoprikazivače, negoli za distributere (što je u nas u slučaju najjačih, “Blitz” i “Continentala”, jedno te isto). Naime, dobra prodaja kino ulaznica dobrim je dijelom posljedica neprestanog otvaranja novih kina, posebice opremljenih za gledanje 3-D filmova, što je dugoročno naravno više nego pametno ulaganje, ali pitanje je koliko su nove investicije isplative baš u ovom trenutku.

- 3D je novi format koji je publika prepoznala i objeručke prihvatila, pogotovo kada su u pitanju filmovi originalno nastali u tom formatu. 3D je definitivno aktualni trend. U kinima CineStar instaliran je najmoderniji 3d sustav na svijetu – RealD 3D – i sad stvarno 3D filmovi pokazuju ono najbolje. Tom trendu u našoj će regiji svakako doprinijeti i činjenica da se početkom slijedeće godine u Zagrebu otvara prvo IMAX kino u regiji - kaže Ines Juričić, direktorica distribucije “Blitza”.

Rastući trend

- Taj trend definitivno će se nastaviti (ako ne i povećati) tijekom 2011.godine - prognozira PR manager “Continetala” Seid Ružić.

Tako govore brojke, međutim sa stajališta kvalitete filmove stvar je puno lošija. Ponuda je gotovo unificirano hollywoodska, filmovi tehnički sve napredniji, sadržajno sve isprazniji, a napori distributera da organiziranjem filmskih revija poput “Filmomanije” spase od nehollywoodskog filma što se spasiti da više sliče pokušajima bičevanja mrtvog konja.

Kobno digitalno doba

- Veliki multipleksi u Hrvatskoj u širokom luku još uvijek izbjegavaju filmove nezavisne produkcije, uključujući i filmove redateljskih velikana kao što je Roman Polanski čijim rezultatom “Pisca iz sjene” ipak nismo nezadovoljni - kaže Ružić.

Premda digitalno doba ne uništava film ni izdaleka kao glazbenu industriju, za neke filmove može biti kobno. To se odnosi, na žalost, upravo na malo sadržajnije filmove poput spomenutog “Pisca iz sjene” ili novog filma Woodyja Allena “Upoznat ćeš visokog, tamnog stranca” koje veliki broj zainteresiranih downloada i prije nego se nađu kinima, a broj takvih je puno značajaniji postotak od ukupnog broja zainteresiranih nego u slučaju velikih hitova.

 

DESET NAJGLEDANIJIH 2010

1. Avatar - 228.728 gledatelja

2. Shrek uvijek i zauvijek - 133.436

3. Seks i grad 2 - 119.844

4. Twilight: Pomrčina - 110.111

5. Harry Potter i darovi smrti - 102.338

6. Početak - 97.003

7. Sherlock Holmes - 66.008

8. Alice u zemlji čuda - 65.982

9. Arthur - 58.055

10. Kako izdresirati zmaja - 57.733

 

NAJBOLJI FILMOVI U HRVATSKIM KINIMA 2010

1. PISAC IZ SJENE

Povratak Romana Polanskog filmom o skrivenom autoru autobiografije bivšeg britanskog premijera koji otkriva razne gadarije čovjeka u čije ime radi. Polanski je majstor trilera koji zna šiljiti oštricu i graditi atmosferu neugode, bez danas dominirajućih trivijalnih kadrova plašenja i šokova na prvu loptu.

2. U BANANI

Britanska satirička drama A. Iannuccija pokazuje da se diplomati na summitima ponašaju na poput maturanata na maturalcima i da izvještaji WikiLeaksa o beskorisnim diplomatima koji top secret izvješća stvaraju prepisivanjem i novina itekako stoje. Bilo bi smiješno da se ne radi o pozadini dogovora SAD-a i Britanije za pokretanje rata u Iraku.

3. POLICIJSKI, PRIDJEV

Rumunjska drama Corneliua Porumboiua o policajcu koji iz moralnih razloga, odnosno neslaganja sa zakonom ne želi uhititi mladića čiji je jedini grijeh pušenje hašiša. Statična, ali kontemplativna priča s duhovitim i zanimljivim digresijama u dijaloške rasprave poput one Cheese Royalu i hamburgerima kod Tarantina.

 

Komentara 1

TE
Televizor
16:32 26.12.2010.

Joj kako volim kad se ovaj nevježa petlja u političke teme. Stoje mu ko kravi sedlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije