Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Starčević
Autor
Ivan Starčević

'RTL danas' svrstao nobelovku uz bok Nives Celzijus

Nives Celzijus
Anto Magzan/PIXSELL
11.10.2013. u 13:00

Iz prekratke vijesti rogobatno je stršalo da je Alice Munro nagrađena i u Puli, a nije nam se reklo da je ta nagrada poznata jedino po tome što je dodijeljena pa oteta gđi Zeljković

U vrlo kratku vijest da je Nobelovu nagradu za književnost dobila kanadska književnica Alice Munro (82) utrpana je i činjenica da je književnica dobila i pulsku nagradu Kiklop za stranu prozu. Nije stalo, a nije ni trebalo, da je godinu dana prije gđe Munro tu nagradu dobila i Nives Celzijus. Svi u Hrvatskoj, osim RTL TV, znaju da je ta, i u hrvatskim okvirima nevažna i neugledna nagradica, dodijeljena pa oduzeta gđi Zeljković, jer su se oni u i oko žirija prekasno sjetili dići bunu na vlasita pravila o dodjeljivanju nagrade. Nagrada je izgubila i ono malo početnog ugleda, afera se vukla  pet godina, autorica je podigla tužbu i tek nedavno dobila pravomoćnu sudsku odluku da joj se nagrada vrati.

Nitko se više ne bi sjetio upropaštavanja nagrade u Puli, da je “RTL danas”, u prekratkoj vijesti, nije uvrstio u probrani niz relevantnih činjenica iz biografije dobitnice Nobelove nagrade za književnost. Da je vijest o kanadskoj nobelovki bila bar malo duža od one o odlaganju smeća po naputcima hrvatskog ministarstva zaštite okoliša (i izjave Milana Bandića o problemu), manje bi stršalo to da je i naš žiri u neku ruku pametan kao i onaj žiri koji joj je jučer dao Nobelovu nagradu.

U “RTL-u danas” počelo je loše već  od prve sekunde, kad je voditelj Igor Bobić, umjesto da lijepo izrecitira najvažnije vijesti, svojim suspregnutim šarmom najavio “najvažnije teme”. Vijesti su mu se učinile premale za njega, kao i ime Nives Celzijus članovima hrvatskog književnog žirija. I to ove vijesti: predsjednik kod Pape, Dioki ide u stečaj, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pristao pa odbio doći u Zagreb itd.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?