Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TV TEHNIKA Plazme, LCD-i, projektori i klasični televizori

Koji je televizor najbolji?

ekr_tv_tx.jpg
import
22.12.2005.
u 12:14

Nekada je izbor televizora bio jednostavna stvar. Postojalo je samo nekoliko proizvođača i točno se znalo koji su od njih bolji, a koji lošiji; odabir se svodio na dijagonalu ekrana, već prema dubini vašeg džepa. Danas je posve drukčije: postoji bezbroj brendova, čiji se televizori sklapaju u istim tvornicama kao i oni “bezimenih” proizvođača; cijene im naizgled posve nepredvidivo skaču i padaju, i nije nikakvo čudo ako date velike novce samo da bi otkrili da je vaš susjed za triput manje novce dobio bolji uređaj.
Ono što najviše zbunjuje kupce različiti su tipovi televizora.

Koji je od njih najbolji? Na to jednostavno pitanje rijetko ćete dobiti suvisao odgovor. Već ovisno o tome pokušava li vam trgovac utrapiti plazmu ili LCD, navijat će za ovu ili onu stranu. A šokantna istina glasi: najbolji tip televizora je onaj kojeg imate kod kuće! Stari, dobri klasični televizori s katodnom cijevi još uvijek su nenadmašni kad je u pitanju najvažniji kriterij po kojem se određuje kvaliteta: vjernost originalu. Slika na klasičnom TV-u je najprirodnija, u što se lako možete uvjeriti zagledate li se pomnije u boju ljudske kože.

Da bi prikrili tu jednostavnu činjenicu, proizvođači plazmi i LCD-a zapošljavaju svu silu digitalnih tehnologija. Rezultat je slika koja kontrastom, zasićenošću, oštrinom i svjetlinom na prvi pogled djeluje iznimno atraktivno, upravo impresivno za manje iskusno oko. No nećete vidjeti nijednog profesionalnog grafičara koji radi svoj posao na plazma monitoru; velika većina profesionalaca još uvijek preferira katodne cijevi. Između plazmi i LCD-a, ovaj drugi tip odnosi prevagu u pitanju kvalitete prikaza, ali je i skuplji.

Zašto su svi tipovi televizora skuplji od klasičnih ako oni daju najbolju sliku? Odgovora ima nekoliko, a najprozaičniji od njih glasi: zato što je tako isplativije. Ne za kupce, dakako, već za proizvođače i trgovce koji više zarađuju na plazmama i LCD-ima i stoga se tako zdušno trude da vam ih prodaju. Zatim, tu je pitanje veličine: prirodna granica klasičnih televizora je 82 centimetara – doduše, postoje i oni od 91 cm, no oni nude vidljivo lošiju sliku po znatno višoj cijeni. Svi ostali tipovi TV-a mogu biti znatno veći: mogu davati sliku dijagonale metar i pol ili još veću.

Nedvojbeno, tanki ravni ekrani plazmi i LCD-a atraktivniji su od glomaznih klasičnih televizora i znatno praktičniji jer zauzimaju manje mjesta. Ono što će naposljetku presuditi katodnim cijevima je njihova zastarjela tehnologija koju više nije moguće značajno unaprijediti. Istodobno, plazme i LCD-i postaju sve kvalitetnije, a njihove prednosti sve češće dolaze do izražaja zahvaljujući prelasku na digitalnu televiziju, HTDV i druge digitalne medije kao što je DVD.

Želite prijaviti greške?