Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIZNANJE Američka udruga restorana uručila svoju godišnju nagradu obitelji Cvitanović

Kod Drage najbolje srce i školjke

pl-drago-txt.jpg
import
30.09.2006.
u 18:47

Gotovo 80 tisuća toplih obroka – tone graha, piletine, tjestenine i odrezaka – pripremili su vlasnici restorana Drago’s (Kod Drage) iz New Orleansa i u teškim tjednima nakon uragana Katrine besplatno hranili ljude. Taj svjetski poznati restoran, u čijim kamenicama redovito uživaju slavni, poput Brada Pitta ili Mela Gibsona, u vlasništvu je hrvatske obitelji Cvitanović. Njima je, kao znak zahvalnosti, prošloga tjedna Američka udruga restorana uručila svoju prestižnu godišnju nagradu.

Red oko kvarta
– Katrina je pogodila New Orleans u ponedjeljak, a već u srijedu naš sin Tommy vratio se s policijom kako bi pregledao štetu. U gradu su bili pripadnici Obalne straže, popravljali su branu. Kad je čuo da nigdje nemaju pojesti topli obrok, pozvao nas je natrag. Bilo je strašno. Posvuda ruševine, sirotinja na cestama. Osjećala sam se kao kad sam prvi put nakon rata došla u Dubrovnik.

Pomislila sam: što možemo učiniti da pomognemo? U hladnjacima je bilo hrane, restoran nije bio oštećen. Kupili smo generatore, propan za kuhanje i krenuli, na improviziranom štandu. Ljudi su stajali u redu koji je nekoliko puta opasivao kvart. Dnevno smo služili i do tri i pol tisuće obroka. I tako osam tjedana – prisjeća se suvlasnica Klara Buconjić-Cvitanović.

Rođena Dubrovkinja, sestra županice Mire Buconjić i Nede Marić, direktorice hotela Villa Dubrovnik, iz grada je u SAD otišla prije 50 godina, kad je tek napunila 18. Tamo je upoznala budućeg supruga Dragu. Nakon boravka u Kanadi, gdje su im se rodili sinovi, Tommy i Jerry, vratili su se u New Orleans gdje su se i zaljubili. Drago je radio u restoranu u vlasništvu njegove sestre i njezina supruga, a potom je otvorio svoj. Restoran Kod Drage bio je poznat i prije Katrine. S posebnim ponosom ističu specijalitet – kamenice sa žara.

Hrvatska veza
Otvore ih, malo poliju uljem, maslacem i češnjakom. U restoranu uvijek služe samo svježe i najbolje, za što je zaslužna “hrvatska veza”. Naime, kamenice na obali uglavnom uzgajaju – Hrvati. A obožavaju ih svi!

– Često nas posjećuju poznati, Rob Lowe, Mel Gibson, Brad Pitt... Njemu sam “naredila” da dovede Angelinu. Tu ženu duboko poštujem zbog usvojene dječice. Moj sin Tommy dugo je pokušavao usvojiti mališane iz doma Maslina u Dubrovniku. Sve je, bez objašnjenja, propalo. Sada imam četiri usvojena unučića, Amerikance – kaže Klara Buconjić-Cvitanović.

Želite prijaviti greške?