Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.02.2013. u 12:00

Statistički podaci su jedno, a stvarnost u često prepunim zagrebačkim knjižnicama sasvim drugo. Knjižnice danas više nisu samo posudionice knjiga. U njima se čitaju novine i časopisi, strane knjige i zaštićeni fond, uči se na toplome i sigurnome, koristi se računalima

Podaci su jasni. Broj posuđenih knjiga u zagrebačkim narodnim knjižnicama je u padu. Knjižnicama pada i broj članova. No, pada i broj novonabavljenih knjiga i to već godinama drastično. A manja ponuda mora se odraziti i na manju potražnju. No, statistički podaci su jedno, a stvarnost u često prepunim zagrebačkim knjižnicama sasvim drugo. Knjižnice danas više nisu samo posudionice knjiga. U njih se odlazi po informaciju, nekad i turističku.

U njima se čitaju novine i časopisi, strane knjige i zaštićeni fond, uči se na toplome i sigurnome, koristi se računalima i surfa internetom, a usvajaju se i nove tehnologije koje su u svijetu odavno ugrozile klasičnu, tiskanu knjigu. Zato broj posuđenih ili novih knjiga više nije jedini relevantan za ocjenu rada narodnih knjižnica, jednog od rijetkih sustava koji u Hrvatskoj, a onda i u Zagrebu funkcionira na visokom nivou i na koji tajkuni sasvim sigurno neće baciti svoje šape.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?