Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fotomonografija Predziđe B. Savića

Knjige čuvaju dio hrvatske povijesti

24.11.2008.
u 16:59

U kratko vrijeme Sisačko-moslavačka županija dobila je drugu pozornosti vrijednu dokumentarističku publikaciju iz doba Domovinskog rata. Riječ je o fotomonografiji Predziđe ratnog fotoreportera Borisa Savića, u izdanju sisačke Aure. U tome poslu sudjelovala je i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.

Fotomonografija sadrži 250 odabranih fotografija, snimljenih između 1990. i 1995. godine na sisačko-moslavačkoj bojišnici, što je tek desetina fotografija iz užeg izbora toga autora.

Otpor zaboravu
Kako je na predstavljanju fotomonografije, u dvorani sisačke Glazbene škole Frana Lhotke, rekao predsjednik županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Željko Kardaš, projekt je darovan domovini radi promicanja istine o Domovinskog ratu, a ponajprije je namijenjen naraštajima koji dolaze.

- Bez utjecaja politike prikazali smo herojsko razdoblje hrvatske povijesti. Ove fotografije, koje prikazuju ono nenapisano i ono što se riječima ne može izraziti, otpor su zaboravu - rekao je brigadni general Drago Matanović.

Fotomonografiju je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, dr. Ante Nazor, koji je i jedan od autora predgovora, nazvao spomenikom Domovinskom ratu. Kako je rekao, fotografije kao dokument ratnog vremena vjerodostojno govore o najslavnijem razdoblju hrvatske povijesti. Dodao je kako s nestrpljenjem očekuje sljedeću fotomonografiju.

U ime izdavača na predstavljanju fotomonografije govorio je Bogdan Arnautović, a o uvjetima nastanka fotografija i rada ratnog fororeportera govorio je autor Boris Savić.

Na 270 stranica
U fotomonografiji su crno-bijelim fotografijama prikazani vrijeme okupacije dijela županije, organiziranje dobrovoljačkih postrojbi, ratna stradanja, život branitelja na crti obrane, logističke akcije, djelatnost ratnog saniteta i oslobodilačke akcije. Publikacija ima 270 stranica, a tekstovi su prevedeni na engleski i njemački.

U objavi fotomonografije pomogli su Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak, Općina Popovača i mnogi drugi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?