Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUDENTI Povoljnije vlakom na studij

Karta do Zagreba bit će – 115 kuna

Studentima će subvencijama lokalne vlasti znatno olakšati studiranje
Foto: Nikola Čutuk
29.10.2008.
u 16:30

Sisačko-moslavačka županija subvencionirat će s pedeset posto mjesečnu kartu željezničkog putničkog prijevoza do Zagreba studentima iz županije.

Uvjet - 50 ETCS bodova
Tu će pogodnost moći ostvariti oni studenti koji imaju prebivalište u Sisačko-moslavačkoj županiji i koji su upisali prvu godinu studija ili su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili najmanje 50 ECTS bodova.

– Na ovo smo se odlučili zbog teške gospodarske situacije u Hrvatskoj, pa tako i u našoj županiji, kako bismo pomogli mladima u njihovu školovanju i obrazovanju – rekla je županica Marina Lovrić, te dodala kako očekuje da će dodatnu pomoć pružiti i gradovi koji imaju željezničku vezu sa Zagrebom, odnosno Kutina, Hrvatska Kostajnica, Lekenik i Novska. Grad Sisak već otprije studentima sa svog područja subvencionira trideset posto cijene mjesečne željezničke karte.

Prema procjenama, tu bi subvenciju moglo iskoristiti otprilike četiristo i pedeset studenata, za što bi se iz županijskog proračuna izdvajalo oko milijun kuna godišnje.

Potvrde za korištenje subvencija uskoro će se moći dobiti u županiji (soba 34), a počet će se primjenjivati od 1. studenog.

Županija će uskoro i raspisati natječaj za dodjelu dvadeset i pet stipendija studentima za školsku godinu 2008./2009. U uvjete za dobivanje stipendije, koja mjesečno iznosi sedam stotina kuna, dodano je da student mora imati u prethodnoj akademskoj godini ostvarenih 50 ECTS bodova, a ove godine stipendije će se dodjeljivati za sljedeće studije: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet (biologija, fizika, kemija, matematika, geografija), Filozofski fakultet (smjerovi pedagogija, povijest, anglistika, germanistika), Građevinski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Medicinski fakultet.

Jedna za akademiju
Jedna stipendija namijenjena je za studiranje na Akademiji umjetničkog smjera.
Natječaj za stipendije uskoro će biti objavljen.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?