Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.01.2012. u 12:00

Glasovanje o vladi u slovenskom je parlamentu tajno, a lideri su se od prebjega Jankoviću osigurali, tridesetak zastupnika glasačke listiće nije uzelo.

Akcija nekadašnjeg dugogodišnjeg slovenskog predsjednika Milana Kučana na kraju, barem zasad, nije uspjela, Slovenija nije dobila vladu na čelu sa Zoranom Jankovićem, kojega je na kandidaturu kratko vrijeme prije izbora privoljela reprezentativna ekipa poznatih građana. Janković može dobiti još jednu šansu, ako u dva tjedna uspije prikupiti uvjerljivu većinu, pa mu predsjednik Danilo Türk, koji ne voli previše Janeza Janšu, da još jedan mandat. Strah od Janše, čiju vlast mnogi Slovenci ne pamte po dobru, posebno u medijima i gospodarstvu, i dalje vlada u dijelu intelektualne elite, koja je, očito, uzalud odahnula 4. prosinca kad je lider desnice dobio dva mandata manje od Jankovića.

Zanimljivo je bilo i u Državnom zboru. Glasovanje o vladi u slovenskom je parlamentu tajno, ali neki su se lideri stranaka, među njima i novi vođa desnice Gregor Virant, ipak osigurali od prebjega Jankoviću. Naime, u parlamentu ima 90 zastupnika, na sjednici ih je bilo 85, a listiće za glasovanje o novoj vladi preuzelo ih je samo – 54! Listiće nisu preuzeli, među ostalima, i zastupnici s liste Gregora Viranta, predsjednika parlamenta, nekadašnjeg ministra u Janšinoj vladi. Komentatore ne čudi nepovjerenje vođa dviju manjih desnih stranaka, Radovana Žerjava i Ljudmile Novak, nego prozivaju Viranta kao liberala zbog nepovjerenja u zastupnike sa svoje liste...

Strah među lidere desnice unio je Janković, koji je najavio da će dobiti solidnu većinu, koju s okupljenom koalicijom nije imao, pa je bilo očito da je računao na potporu ekoga iz suprotnog tabora. Nije, naravno, otkrio tko su zastupnici na čiji glas računa, pa su predsjednici stranaka našli jednostavan način kako da nitko od “njihovih” ne dođe u iskušenje: glasački listići ostali su nepodignuti. Virant je odmah došao na ideju da promijeni ustav i da glasovanje o vladi ubuduće bude javno, no pitanje je i je li time što zastupnici nisu - milom ili silom - u rukama imali listiće zapravo ustav i bez procedure već promijenjen... Viranta sumnjiče da je izašao na izbore kako bi okupio desne birače razočarane u Janšu. Sociolog i bivši političar Slavko Gaber kaže čak kako u Sloveniji još nije viđeno takvo što, jer se, ističe, od građana koji su protiv Janše napravilo budale, ako njihovi glasovi u konačnici posluže za potporu pravo vladi Janeza Janše.

U obratima bogatom političkom životu u susjednoj državi nezahvalno je bilo što prognozirati, no ni do uvjerljive većine za Janšinu vladu neće biti lako doći. Možda su ipak najizgledniji novi izbori, koji bi mogli donijeti iznenađenja, jer su Slovenci pokazali da jako reagiraju na neke događaje, ne ostajući u svom taboru pod svaku cijenu. Pa su tako Janšu, koji je u anketama imao veliku prednost, kaznili zbog neizlaska u javnost uoči izbora, a sad bi nehotice američki veleposlanik u Sloveniji, za kojeg se tvrdilo da je djelovao u poslijeizbornoj politici, i to na Janšinoj strani, mogao ojačati karte Jankovića, koji je zbog toga postao biračima nešto simpatičniji. Dok traju igre s listićima i podrškama, slabo se čuju menadžeri, koji bi što prije vladu, jer cijena odlaganja postaje sve veća, ne samo zbog stajanja reformi nego i zbog sve više kamate koju država plaća na svoje obveznice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?