Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARNEVALSKA GROZNICA

Kad je bal, nek’ je maskenbal!

29.01.2009.
u 10:36

Danas je fašnik, najljepši je dan...” – tako smo nekada zamaskirani hodali od vrata do vrata ne bismo li zaslužili slatku nagradu. Iako je ta tradicija sve rjeđa, danas hrvatska fašnička slavlja i zabave pod maskama imaju zasluženo mjesto među europskim karnevalima.

Fašnik, karneval ili mesopust narodno je slavlje kojim se obilježava skori kraj zime i početak proljetnih dana, a ti se nazivi vezuju uz različite hrvatske regije. Među najstarijim i najpoznatijim pokladnim svečanostima u Hrvatskoj jesu Samoborski fašnik i Riječki karneval.

Zabave u Hrvatskoj
Riječki je karneval odavno prerastao hrvatske okvire te je od 1995. godine punopravni član Europske udruge karnevalskih gradova. Značaj ovog događanja očituje se i u tome da su karnevalska zbivanja stvorila nepisano peto godišnje doba – doba ludovanja i opuštanja.

Šarene maske, vesele povorke i zabava kulminiraju Međunarodnom karnevalskom povorkom kroz centar Rijeke 22. veljače. Karneval u Opatiji ove godine obilježit će Dječji karnevalski korzo, popularna Balinjerada i Međunarodna jedriličarska regata.

Samoborska manifestacija započela je dvadesetih godina 19. stoljeća, kada se na gradskim ulicama održavalo fašničko veselje i ples pod maskama. Vrhunac ovogodišnjeg karnevala jest 24. veljače, kada se spaljuje Princ Fašnik, krpeni lutak, krivac za sve nevolje tijekom godine.

Danas je Samoborski fašnik zaštitni znak grada, a održava se 183. put!

Europski karnevali
Nemoguće je govoriti o karnevalima, a ne spomenuti europsku prijestolnicu karnevala – Veneciju. Kao i nekad, glazba i ples oživit će ulice Venecije, a kostimirani balovi i večernje zabave više nisu rezervirani samo za plemstvo nego su sada otvoreni i novoj klijenteli koja si to može ili želi priuštiti. Stara pravila ručne izrade maski i danas su na cijeni pa će oni koji uistinu žive ovaj karneval izdvojiti i nekoliko stotina eura za unikatnu masku. Ovogodišnji karneval održava se od 13. do 24. veljače.

Uz bok venecijanskog karnevala danas svrstavamo i karneval u Nici, čija tradicija seže još u 14. stoljeće. Veseli karnevalski ugođaj svoj vrhunac doživljava uz paradu cvijeća na slavnom šetalištu Promenade des Anglasis i večernju paradu svjetla koju prate ogromne figure, bezbrojne maske i maštoviti cvijetni aranžmani.


Jeste li znali?

Paljenje Pusta (Fašnika) ili krijesa tradicionalan je običaj kojim se obilježava kraj karnevalskih ludovanja i povratak svakodnevici. Krpeni lutak koji simbolizira Pusta pali se na lomači, a s njim u pepelu nestaju i svi grijesi i nestašluci počinjeni za trajanja karnevala. Mesopusni običaji vuku korijene iz davnina, a pretpostavlja se da su “grde maske” glasnim veseljem rastjerivale zle sile i prizivale proljeće.


Karnevali

Nekad davno ljudi su maskiranjem pokušavali dozvati bogove i udobrovoljiti ih, štiteći se tako od nesreća i nepogoda. Riječ “carneval” prema nekima podrijetlo vuče od latinskog izraza carrum novalis, kojim su Rimljani svečano otvarali svoja slavlja. Prema drugima, riječ je o latinskom pozdravu “Carne vale!” ili “Zbogom mesu!”

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?