Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.07.2010. u 12:00

Da je Bandić još u SDP-u, možda zagrebački prosvjed i ne bi bio tako žustar i ljutit

Nakon zagrebačke bune, koja možda i nije završena, zapravo i nije jasno protiv koga je bila usmjerena pobuna u Varšavskoj. Protiv načina vladanja Zagrebom, tzv. tajkunizacije, podzemne garaže, policije, građevinskog zadiranja u staru gradsku jezgru...? Protiv SDP-a, HDZ-a, Milana Bandića, Tomislava Horvatinčića, Tomislava Karamarka, Marine Matulović-Dropulić...? Protiv svega toga i protiv sviju njih? Oni, uvjereni da su “stvari jasne”, zbivanja su skloni tumačiti kao uzlet građanske svijesti, pa i kao trijumf demokracije, odnosno samo kao anarhističku budalaštinu i kao esdepeovsku manipulaciju.  

Većini koja je prosvjednike gledala i slušala, a nije prosvjedovala vjerojatno je mnogo toga i bistro i mutno. No shvatilo se kako su neki zagrebački “heroji ulice” prije mučali i imali jednu priču, a odnedavno su progovorili i pričaju druge, pa i lovačke priče. Kao da im je Varšavska podmetnuta, kao da ih je začarao i zaludio zločesti Milan Bandić, pa su se, eto, jadni našli nevini u ludnici! Da je pak taj Bandić još u SDP-u, možda zagrebački prosvjed i ne bi bio tako žustar i ljutit, možda bi bio znatno manji, a možda ga uopće i ne bi bilo. Unatoč tome što prosvjedničkom vodstvu nije bio mio ni dok je bio u SDP-u. Bandićev je razlaz s SDP-om zagriženim esdepeovcima, posebno ideološki uspaljenim “vojnicima partije”, njegova neoprostiva krivnja. Prije ga nisu podnosili kao esdepeovca, a sada ga više ne mogu  smisliti ni kao gradonačelnika. Na tome ga mjestu ne žele gledati ni donedavni “stranački prijatelji” s Iblerova trga. Njihova se mrzovolja i protivljenje Bandiću podudaraju s netrpeljivošću prosvjednika prema njemu osobno i činili su buntovničku sinergiju kad je riječ o Varšavskoj.

SDP i nije morao zagrebački bunt poticati, ali mu je buna odgovarala. No ne odgovaraju mu prigovori da je pobuna prouzročila novu protupoduzetničku klimu. Nova hajka na tzv. tajkune obnovit će postojeću histeriju (često i opravdanu) prema njima, ali i poduzetničku sumnju kad je riječ o prevrtljivosti SDP-ove zagrebačke vlasti. Ako Horvatinčić ima sve uredne dozvole, a prosvjedima mu se ne dopušta raditi – kakva je to onda poruka drugim poduzetnicima? Tko će nakon ove zagrebačke gungule, u kojoj se i oni koji su nekoć izglasali odluke sada bune protiv svojih odluka, željeti bez straha uložiti svoj novac?  

U vrijeme kada je Gradska skupština donosila odluke o Horvatinčićevu projektu nije ih mogao donijeti sam Bandić. U mnoštvu jednoličnih, ličnih i bezličnih koji su tada glasali za odluke bilo je i dvoličnih. Sada su pak za odluke o Varšavskoj krivi samo Bandić i bandićevci?! Zar su imali dvostruko pravo glasa pa su sami izglasali Cvjetni?! Danas se i oni esdepeovci  koji su svojedobno digli ruku za Hoto prave blesavi. Čak se i bune protiv odluke za koju su nekoć glasovali?! Uskoro bi se valjda u samokaštiganju i žaru nove stranačke pravovjernosti mogli bacati i pred Horvatinčićeve bagere.  
Isti ljudi odluče jedno, a onda se nakon što se dogodi politički preokret pobune protiv te iste odluke! Ispada da je zapravo sve odlučio “primitivac Bandić”.

A samo je on kao takav, kao “neurban” i “hercegovačka seljačina”, mogao donijeti takvu odluku, protiv koje, eto, na kraju mora prosvjedovati i fina zagrebačka gospoda te štititi  “pravo na grad”. Kao i svaka pobuna, tako je i ova zagrebačka dobila svoje vođe. Dvoje glumaca postali su vođama mini revolucije. Urša Raukar i Vili Matula postali su lideri zagrebačkog revolta. Jedni tvrde spontano, motivirani kulturološkom potrebom obrane zagrebačkog urbaniteta i demokratskim pravom na građanski neposluh. Drugi pak uvjeravaju da je u tome liderstvu i interesa i politike. Da u zagrebačkom prosvjedu ima more interesa i brdo politike, to je jasno. A kad god je tako, nikad se i ne može slutiti pravi kraj takvim zbivanjima.

Ključne riječi

Komentara 31

KO
koltrinica
12:41 21.07.2010.

Prosvjedi u Varšavskoj: LUD , ZBUNJEN, NORMALAN ! Protiv koga su se borili ti anarhisti \"čudnih\" imena? Protiv SDPa sigurno nisu, a to bi im bila najispravnija adresa za svoj prosvjed, jerbo upravo taj isti SDP vlada Zagrebom već višeše od deset godina i oni su izglasali projekt HOTO. Njihovi su viječnici u gradskoj skupštini i u svim relevantnim institucijama odobrili gradnju garaže u Varšavskoj a sada se politikanski poigravaju sa tim \" jadnim \" prosvjednicima .Odmah su se tu našli i raznorazni borci za \"ljudska prava\",poput Udruge za ljudska prava, BABA, zelenih u kombinaciji sa crvenima svih nijansi i sl bratija! I viču i arlauču njih dvjestotinjak, traže ostavku Milana Bandića koji je legitimno dobio izbore u Zagrebu , a i kao predsjednički kandidat je dobio preko 900 000 glasova. Nisam njegov simpatizer ali to su činjenice. Gdje bih onda svrstao tu skupinu anarhista ,koju je Zoran Jovanović šprajc u dnevniku HTVa nazvao narodom!? Tako su Uršula ,Teodor i šačica prosvjednika dobili epitet narod iako ja mislim da bi ispravnije bilo da ih je Jovanović šprajc nazvao \"nacionalnim manjinama\"! Ja bi ih svrstao u kategoriju LUD, ZBUNJEN a ono NORMALAN ću ostaviti za neku drugu kolumnu. pozdrav

BA
baba
12:55 21.07.2010.

Predlažem pročitati zakon o građenju i GUP pa će biti jasnije zašto je bio raspisan javni natječaj za idejni projekt (izbjegava se mišljenje povjerenstva za arhitektonsku uspješnost), kako je dobivena lokacijska dozvola ako čestica nema osiguran pristup do prometne površine bez Varšavske, kako je zid udaljen 10cm od balkona u skladu sa GUP-om, te kako je 13 satno radno vrijeme u skladu sa zakonom o radu? Bez politike molim.

SM
SMITSMIT
10:33 22.07.2010.

VILI MATULA I CO.. NA JEDAN PROSJEČAN NAČIN pokušavaju postati Nešto Malo Više... i to je DEMOKRATSKI... a da je smiješno-Smješno je....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?