Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.01.2011. u 12:00

S nestajanjem patriotskoga zanosa počelo je i distanciranje politike i države od sporta

Hrvatska je razočarana našim rukometašima. U Švedskoj se očekivalo svašta, a nije ostvareno ništa. Dogodilo se po onoj narodnoj: Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba. Nacija je zapravo ozlojeđena jer se vjerovalo da se može mnogo bolje i mnogo više. Vjerojatno se i moglo. Ali nije. Sigurno je tu mnogo razloga, no to je problem nacionalnoga rukometnog saveza, a ne nacije. Narod je očekivao dobre igre rukometaša, rezultate, zadovoljstvo i radost zbog jednog i drugog. No, umjesto pučkoga veselja, stigla je još jedna frustracija. U zemlji turobnoga raspoloženja ni rukometaši nisu nikoga oraspoložili, a očekivalo se da će barem oni podići opće hrvatsko raspoloženje.

Tko je kriv za slabe igre vjerojatno će se i stručnjaci i laici sporiti još danima. Možda će glavna tema tih sporenja biti je li kriv trener ili igrači. Osim Petra Metličića, igrači su zapravo isti. I na trenerskoj klupi nedostaje samo jedan čovjek – Lino Červar. Dva čovjeka, ali očito vrlo važna. Osobito, čini se, Červar. Nije to tek mišljenje laika. Červar nas je razmazio izvrsnim rezultatima pa se s vremenom i njega počelo obezvređivati. U najmanjem, mnogima je već počeo dosađivati. Pogotovo stoga što u posljednjih nekoliko godina nije uspijevao pobijediti vladajuće Francuze. Nezahvalni i skloni brzom zaboravu, za tren smo smetnuli sve ono sjajno što je Červar učinio za rukomet i za Hrvatsku. Pa i za naše dobro raspoloženje, za nacionalni ponos. Nije nam ipak dugo trebalo da ga se sjetimo. Mi se uvijek sjetimo ljudi i njihovih vrijednosti kada je za to kasno.

Manje uspješan dio reprezentativnoga trenerstva Line Červara nekako se poklapa s njegovim ulaskom u politiku. Možda i stoga što se u vrijeme njegova pojavljivanja u Saboru u ulozi zastupnika HDZ-a odnos politike i sporta već uvelike promijenio. Červar je HDZ-u trebao da se stranka preko njega dodatno legitimira, a igračka podrška stranačkome vođi Ivi Sanaderu da ga se što masovnije afirmira. Ali to je ujedno i vrijeme slabije rezultatske faze hrvatske rukometne reprezentacije. Umjesto da politika rukometašima daje podršku za vanjske uspjehe, rukometaši su političarima davali potporu za njihove unutarnje, tj. izborne uspjehe. Prije je političarima važnija bila međunarodna afirmacija Hrvatske. Pa i kroz sport. Možda čak i najviše kroz sport. Osobito na počecima hrvatske samostalnosti. Sjetimo se samo što je tada značila srebrna košarkaška medalja u Barceloni, rukometaško olimpijsko zlato ili pobjeda Gorana Ivaniševića u Wimbledonu.

Kada su naši rukometaši 1996. na Olimpijskim igrama u Atlanti, predvođeni osebujnim Kljunom, pokojnim Velimirom Kljajićem, jurili prema vrhu, iza njih je stajala cijela Hrvatska. Ali i njezin sportski i politički vrh. Sport je tada bio drugo ime za Hrvatsku. Reprezentacija je bila sinonim za državu. S nestajanjem tadašnjega patriotskoga zanosa počelo je i distanciranje politike i države od sporta. Čini se da su tim udaljavanjem izgubili i sport i politika. Kritičari simbioze sporta i politike drže to politički primitivnim, preživljenim istočnoeuropskim modelom, pseudoprezentacijom države kroz sport. Kao da je to nešto politički i etički kvarno, nešto što “kulturna Europa” ne čini! Kao da se Francuzi ne vesele pobjedama svojih rukometaša! Valjda su se radovali pobjedama naših?! Tko se to u toj Europi ne veseli pobjedama svojih? Da je našoj državi još uvijek do rukometa stalo kao nekoć, i oko reprezentacije bi bilo više brige, a možda i boljih rezultata nego u Švedskoj. Više brige na znači etatizaciju sporta, ali znači – više reda i više odgovornosti. Uz više mara, racionalnosti, stručnosti i odgovornosti Hrvatska i inače može mnogo toga. Pa i u rukometu.

Ključne riječi

Komentara 15

AM
amato
14:41 26.01.2011.

Ocjena članka: nit smrdi nit miriši. Što je ustvari pisac htio reći i što je rekao. Ništa. A ima se što reći. Turnir je gotov, barem što se tiče naše reprezentacije. To sad, da li ili ne peto mjesto ništata ne mijenja na ukupnom dojmu i rezultatu. A to je loše, vrlo loše. Također nedostaje malo pogleda unaprijed: što dalje i s kim. Kome dati povjerenje. Za mene je Goluža otpisan. Jer on se tek treba \"ispeći\" vodeći klubove. Alo uopće ima potencijala za nešto veliko, razine Kljuna i Line. Jer igrači su tu.

SM
Strina Mara
16:01 26.01.2011.

Zadnjih deset godina uništeno je sve - sve hrvatsko bačeno u blato. Devedesetih godina u vrijeme domoljubnog zanosa pobjedjivali smo u svemu: ratu, pjevači, sportaši, misice ... Ugašen zanos - nema pobjeda. Moramo se vratiti opet : Dok je srca , bit će i Kroacije !

JP
jadranko primorac
14:23 26.01.2011.

Milane moj, Sa samim nama prijateljima i neprijateljima dosli smo na niske grane. Moramo sve zatrti pa da krenemo ispocetka. Kako ce to izgledat? Tko ce nas povesti i sto ce nam biti kao uzor i kojim putem sudbina nasaa ide. Dali ce nas voditi Gospodin ili Sotona? Ima samo dva puta.Treci je put 50/50 i to se moze dogoditi i vjerovatno ce tako nekako i biti. Sada nas vodi Sotona ali Gospodin daje podrsku i njegovim sljedbenicima. Vjera u Gospodina daje nadu, ja sam duhom uz njega a dali sam dijelom to zna samo Gospodin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?