Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAST ZALIHA Pad od 12 posto najveći je od napada na SAD u rujnu 2001.

Jedan od najvećih padova cijena nafte u povijesti

08.01.2009.
u 07:18

Cijene nafte u srijedu su ostvarile jedan od najvećih dnevnih padova u povijesti, nakon što je neočekivano velik porast zaliha u SAD-u razuvjerio ulagače da nafta u dogledno vrijeme može ostvariti trajniji rast.

Američka sirova nafta za isporuke u velječi pala je 5,95 dolara ili 12,3 posto, na 42,63 dolara za barel, dan nakon što je tijekom trgovanja na burzi u New Yorku NYMEX prešao prag od 50 dolara.

Pad zabilježen u srijedu najveće je postotno opadanje cijene od 24. rujna 2001., u tjednu velikog pojeftinjenja nafte nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna.

Pad cijene gotovo je poništio više od tjedan dana rasta koje je podiglo naftu s razine od ispod 40 dolara.

- Da bi se nafta stvarno oporavila, morat ćemo vidjeti jačanje realne ekonomije, a ne samo pričanje o tome - ocijenio je Stephen Schork, urednik publikacije naftne industrije The Schork Report.

Ministarstvo energetike SAD-a objavilo je u srijedu da su zalihe sirove nafte rasle za 6,7 milijuna barela u tjednu zaključno s 2. siječnja. To je povećanje daleko premašilo prognoze stručnjaka o rastu od 1,5 milijuna barela, prema istraživanju tvrtke Platts.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?