Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.10.2009. u 17:56

Željko Kerum nije u politiku ušao da bi iz nje odmah i izašao. Nije ni Ivo Sanader.

Možda ne jednako žučno kao nekoć na splitskoj rivi, kada je uzvikivao - „Ne damo naše generale!“, Ivo je Sanader, kažu, na zagrebačkoj sjednici HDZ-a, uzviknuo: „Ne damo Polančeca!“ Hoće li ga HDZ dati ili ne dati ne zna se. Ako ga i Mladen Bajić bude tražio, a HDZ ga ne bude dao, onda je uskrsli Sanader još politički jak. Ako se Polančeca ipak bude dalo, onda je Sanader politički mrtav. Onda se u „središnjici“ pojavio tek njegov duh.

Pojava bivšeg premijera nakratko je u pozadinu, u drugi plan, potisnula drugog Splićanina, osebujnoga, Željka Keruma. Ta su dvojica „Vlaja“, zapravo svojevrsne paradigme naše politike. Sanader prije izbora ima jednu, a poslije izbora, sasvim oprečnu priču. Iz politike ode naprasno, i bez objašnjenja. A onda se u nju vrati, a da se i ne zna zašto se vratio. Videći ga u stranačkim prostorijama valjda ni gorljivi pobornici njegova „lukava uma“ više ne vjeruju u svoju opsjenu: da je zagonetno otišao, da bi se trijumfalno vratio. I to kao predsjednik.

Da se kanio odmetnuti od HDZ-a i na predsjedničkim izborima hiniti nezavisnost od stranke, onda se ne bi ni pojavio u stranačkim prostorijama da bi štitio potpredsjednika Vlade u nezavidnom političkom položaju. Tako se uvjerenje i uvjeravanje njegovih obožavatelja pokazalo zabludom zavedenih još njegovim splitskim govorom. Poslije Kerumovog splitskog javnog priznanja da nije ono što je prije izbora tvrdio, vjerojatno će i oni koji su ga birali i za njega naći nužno im opravdanje. Više zapravo za sebe. Kao i sanaderovci za Sanadera.

Kerumu se, unatoč tome što je iznevjerio što je ustrajno tvrdio, neće ništa dogoditi. U očima mnogih će i porasti. Kao „pravi muškarac“, kao „muškarčina“, Kerum, može čak i politički narasti. Je li se njegovom zagrebačkom kolegi, Milanu Bandiću, nešto ozbiljnije politički dogodilo, nakon što se vozio gradom „malo veseliji“? Nekima je postao još draži, a nekima, kojima baš i nije bio mio - „pravi fakin“. Moguće je da će slično biti i s Kerumom. Svako čudo ni tri dana. Kerum nije u politiku ušao da bi iz nje odmah i izišao. Nije ni Sanader. Pa je zato i čudnije da je iz nje tako iznenada i tako naprasno otišao. Ako se u nju vratio da bi iskao stranačko zajedništvo, malo je vjerojatno da će u njoj i ostati.

Nekoć je izgledalo da je Sanader HDZ. Nakon što je otplovio vidi se da je to bio tek njemu dragi dojam. Za razliku od Sanadera, Kerum je zapravo sam svoja stranka, biran valjda zbog mnogima dragog dojma: kad zna sebi – znat će i nama. Sanaderov je dojam, i dojam o Sanaderu, bio privid. Kerum je dojam o sebi djelomice urušio.

No, što mu jedni zamjeraju, drugi će mu odobriti. Što mu jedni oduzmu, drugi će mu pribrojiti i dograditi. Kako će biti vrednovan Sanaderov cam back? Ako mu ipak smjene potpredsjednika, i neke, i njegove ministre, onda kao fijasko. Ne dogodi li se pak potpredsjedniku i ministrima ništa, onda Sanader nije zauvijek otplovio na „Malo vitra“. Ali više izgleda u politici od njega ima Kerum, koji si je privremeno „dao petama vitra“.

Ključne riječi

Komentara 18

XY
xychhr200
22:13 23.10.2009.

Ivo je Sanader, kažu, na zagrebačkoj sjednici HDZ-a, uzviknuo: „Ne damo Polančeca!“ A zašto ne...? Naravno zato, jer bi ovaj u čuzi sasvim sigurno \"propjevao\"... čime bi i gospodin Dezerter, kao i kompletna HDZ banda došla u veliku opasnost. Hm,m, baš sam radoznao što će sve iz toga ispasti...

KO
konstanta
15:41 24.10.2009.

Sve što je dr. Franjo Tuđman stvorio sada dolazi na naplatu u vidu djelovanja gospode kao što je Sanader, njegovi ministri, Kerum i ostali \"sposobni\" tajkuni. Dvjesto bogatih obitelji koji \"vedre i oblače\" s novcem građana Hrvatske, bez imalo srama i imalo obraza. Vrijeme je da se to promijeni.

DO
DONJA
18:35 23.10.2009.

Prema pisanju novinara o situaciji u Hrvatskoj moje je mišljenje da su oni najpošteniji i da bi oni trebali sastaviti Vladu jer oni znaju najbolje sve a valjda onda nebi nitko radio medijski linč prema svojim kolegama novinarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?