Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I NAKON POTTERA POTTER

J. K. Rowling opet obara knjižarske rekorde

10.12.2008.
u 19:13

Nakon samo tri dana u prodaji, nova knjiga J. K. Rowling oborila je sve ovogodišnje rekorde i vrtoglavo se penje prema prvom mjestu ljestvice najprodavanijih knjiga u 2008. Najbližeg konkurenta – "Guinnessovu knjigu rekorda" – nadmašila je peterostruko; "Guinness" je prodao 73.236 komada, a Rowling je svoje "Bajke barda Beedlea" su za samo pola tjedna prodala u skoro 368.000 primjeraka (prema podacima Nielsen BookScana).

Podsjetimo, "Tales of Beedle the Bard" je već treća knjiga koja naknadno dopunjuje ciklus od Harryju Potteru, nakon sedme i posljednje knjige; prije nje izašle su druge dvije – "Čudesne zvijeri i gdje ih naći" te "Metloboj kroz stoljeća". "Bajke barda Beedlea" spomenute su u sedmom, zadnjem nastavku serijala ("Harry Potter i darovi smrti"), gdje je u cijelosti premijeta jedna od pet pripovjedaka iz te knjige ("Priča o tri brata"); primjerak prvog izdanaj tih dječjih čarobnjačkih priča Dumbledore oporučno ostavlja Hermioni, koja u knjizi nalazi znak ključan za rednju romana.

J. K. Rowling je tu knjigu s pet priča prvo rukom napisala (i sama nacrtala ilustracije) u sedam luksuzno opremljenih primjeraka, od kojih je šest poklonila ljudima koji su bili bitni za serijal (kao što je Barry Cunningham, njezin prvi urednik), a sedmi dala na dražbu u dobrotvorne svrhe – prodan je za rekordnih 1.95 milijuna funti.

Ma koliko se bjesomučno prodavalo novotiskano izdanje "Bajki barda Beedlea", to neće donijeti nove prihode spisateljici koju je mali čarobnjak obogatio, jer je cjelokupna zarada od te knjige (očekuje se da će iznositi oko 4 milijuna funti) namijenjena zakladi CHLG (Children's High Level Group) koja pomaže nezbrinutu djecu širom Europe, i čija je J. K. Rowling suosnivačica.

Želite prijaviti greške?