Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PROJEKT

Izravni satelitski prijenosi opera iz New Yorka u 'Lisinskom'

07.01.2009.
u 16:31

Ljubitelji opere ove će subote za 95 kuna u velikoj dvorani “Lisinski” na najvećem filmskom platnu u državi (19x8 m) moći pogledati prijenos Puccinijeve opere “Lastavica”, i to iz New Yorka, iz uglednog Metropolitana koji ove godine slavi 125 godina postojanja. Riječ je o projektu satelitskog prijenosa opera iz Meta koji je još 2006. godine pokrenuo glavni direktor Petr Gelb.

Od tada do danas broj kinodvorana diljem svijeta koje prenose opere u HD-tehnologiji porastao je na više stotina, a broj posjetitelja mjeri se u stotinama tisuća. Iz cijelog projekta profitirao je i Metropolitan, jer ne samo da je porastao broj prodanih ulaznica za sretnike koji su u New Yorku nego se bolje prodaju i snimke opera koje Met nudi posredstvom interneta.

Nakon brojnih zemalja u Europi kao što su Njemačka, Belgija, Francuska ili Austrija, među zemlje koje prenose ponajbolje Metropolitanove izvedbe od ovog siječnja uključila se i Hrvatska. Dvorana “Lisinski” u ciklusu prijenosa iz Meta nudi šest atraktivnih izvedbi. Nakon “Lastavice” u kojoj nastupa popularni pjevački par Angela Gheorghiu i Roberto Alagna, tu su i Gluckova opera “Orfej i Euridika”, Donizettijeva “Lucia di Lamermoore”, Puccinijeva “Madama Butterfly”, Bellinijeva “Mjesečarka” te Rossinijeva “Pepeljuga”.

U tim će operama nastupiti neki od ponajboljih opernih pjevača kao što su Anna Netrebko (koja se vraća na scenu nakon rodiljnog dopusta), tenorska zvijezda Juan Diego Florez, koloraturna sopranistica Natalie Dessay ili pak sjajna mezzosopranistica Elīna Garanča. Tu su i dirigent James Levine ili pak prerano preminuli režiser Anthony Minghella.

Ako postoje skeptici prema gledanju opera u kinematografskoj (ili koncertnoj) dvorani, valja reći da “Lisinski” već godinama ima videoklub, doduše u maloj dvorani, gdje publika gleda snimke opernih izvedbi. Valja reći i da u Njemačkoj i Austriji prijenose iz Meta u jednoj sezoni pogleda i 50.000 ljudi.

Sam Met već desetljećima prakticira i direktne radioprijenose, no ljubitelji opere znaju da operna umjetnost uz glazbeni ima i podjednako važan vizualni sadržaj.


Užitak uz vrhunsku opremu

Amerikanci ništa ne prepuštaju slučaju. Da bi provjerio ima li dvorana “Lisinski” optimalnu opremu za satelitski prijenos opernih izvedbi iz Metropolitana, predstavnik te utjecanje operne kuće posjetio je u lipnju prošle godine Zagreb i dvoranu i očito dao odobrenje za ciklus “Met u ‘Lisinskom’”. Sama je dvorana za operne prijenose iz New Yorka nabavila satelitski prijamnik, dok ostala oprema dvorane, a to se, ističu u “Lisinskom”, posebno odnosi na vrhunski zvuk, zadovoljava potrebe prijenosa. Posjetitelje će, ponosni su u dvorani, dočekati najveće filmsko platno u zemlji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?