Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.01.2011. u 12:00

Sve novo desno ili lijevo ugrožava staru političku, monopolističku paradigmu

Istodobno i paralelno, dok se još i ne zna kada će biti izbori, počela su se širiti i oprečna raspoloženja glede izbora. Zapravo, bojazni kod vodstva HDZ-a i politički mu sklonih, hoće li samostalni izlazak manjih nacionalno izraženijih stranaka HDZ-u, odnosno političkoj desnici, nanijeti političku štetu.

Bojazan je da će veći broj takvih stranaka škoditi HDZ-u, a pogodovati SDP-u i političkoj ljevici. Na tzv. lijevoj strani takva pak mogućnost širi optimizam i veselo trljanje ruku, uvjerenje da je to SDP-u i ljevici na korist. Što bi pri izborima moglo biti biračima na korist, o tome ni tzv. ljevica ni tzv. desnica, čini se, ozbiljno ne mare. HDZ-u i partnerima bitno je zadržati vlast, SDP-u i partnerima – doći na vlast.

Što su danas kolokvijalna ljevica i desnica zapravo i nije sasvim jasno. Te se podjele doimaju kao prazne ljušture, forma bez sadržaja. HDZ se u toj tradicionalnoj, gotovo arhetipskoj podjeli, i dalje drži desnom i još nacionalno tvrdom strankom. Valjda bi to onda trebalo značiti i da tvrdo brani nacionalni suverenitet. Kako se to činilo, vidjelo se posebno zorno sa ZERP-om. Čim je neki činovnik iz EU rekao dosta, naša je patriotska i neovisna vlast odmah odlučno rekla u redu. Polovica nam je Glavnoga stožera hrvatski bespogovorno završila u Haagu. Država je pokradena do zadnjega krajcara, a u vlasti sve veliki vjernici u “demokršćanskoj stranci”. Bivši premijer čak je slovio kao praktični vjernik. Stranka formalno desna i konzervativna, a bivši joj vođa i veliki katolik, koji se svojevremeno bavio distribucijom slika golišavih starleta za hrvatske magazine!

SDP u tradicionalnoj hrvatskoj političkoj podjeli lijevo-desno slovi kao suprotni politički princip HDZ-u. Kao egzemplar ljevice. Dakle, politički prirodno i kao zastupnik radničkih i socijalnih prava. No čim je došao na vlast, SDP je odmah srezao baš radnička prava. Atribut socijalno iz imena stranke zanemaren je čim je netko iz Bruxellesa telefonirao i kazao da se “skuliraju” glede radnika. Čak su i radnice Kamenskog SDP-ovci prepustili njihovoj sudbini.

U podaništvu EU birokraciji HDZ i SDP su k’o jaje i jaje. Ali to poslušništvo i jedni i drugi zovu političkom suradnjom. Veže ih i stav da ulazak u EU nema alternative. Zašto nema? Što su to i jedna i druga stranka učinile da ne bude tako? Ništa, osim što su to stalno ponavljale, a svako razložno pitanje o Hrvatskoj i EU proglasile za natražnjaštvo, svaki razložni skepticizam sveli na banalnost o “siru i vrhnju”. Taj politički iskrivljeni i zlonamjerni tip govora prisutan je i danas.

Pa se nacionalno žešće stranke koje bi se mogle pojaviti na izborima – HSP, stranka Branimira Glavaša, pravaši Ruže Tomašić i HRAST – zove “hrvatskom radikalnom desnicom”! Kakvom vražjom radikalnom desnicom?! Valjda se pobogu zna što je to u politici radikalno. Pa nijedna od tih stranaka ne zagovara politički terorizam, ne traži ukidanje višestranačja i zatvaranje Sabora, niti članovi tih stranaka po ulicama bacaju bombe niti batinaju svoje političke protivnike.

Kod nas nema nikakve radikalne desnice niti ikakve radikalne ljevice. Govoriti o “hrvatskoj radikalnoj desnici” mogu samo politološki nepismeni ili ideološki zlonamjerni. Nema kod nas nikakve “hrvatske radikalne desnice”.

Ima o tome samo pisanija “ljevijih od pameti”. Nema ni bilo kakve ekstremne ljevice. Ali bi sigurno bilo dobro kada bi postojala i neka stranka intelektualne ljevice.

Nešto slično HRAST-u, kojemu glavari tradicionalne desnice zamjeraju čak i samo političko pojavljivanje. Jer misle da HDZ ima monopol na sve politički nacionalno. Slična bi se graja najvjerojatnije mogla dići i na arheljevici, tj. i u SDP-u, već u slučaju samostalnoga izbornoga izlaska laburističke stranke Dragutina Lesara, a kamoli osnutkom neke lijeve stranke.

Sve novo desno ili lijevo ugrožava staru političku, mentalitetsku i vladajuću monopolističku paradigmu. Zašto ne.

Ključne riječi

Komentara 66

Avatar Aristarh
Aristarh
17:47 12.01.2011.

HRAST ima šansu, ako izbaci nekog mladog intelektualca sa majstorstvima retorike. Iza njega mogu biti svi desničari od 1990 pa na ovamo, ali vođa mora biti novo mlado lice.

RI
ribarpalunko
22:49 12.01.2011.

Neka ti ne zna ljevica što radi desnica!

DU
Deleted user
14:49 12.01.2011.

U većini teza u gornjem članku se slažem s autorom, ali to traganje za radikalnom desnicom je zapravo komparativna prednost RH. Zašto? Zato jer toga u Hrvatskoj naprosto nema, a naročito ne u pojavnom obliku zamjetnom u susjedstvu gdje radikalno desne stranke uberu i preko 20 % glasova na izborima i od kojih bukvalno \"drhte\" ostale političke vođe. Meni se čini da se radikalno desna opcija u RH epizodno pojavi na koncertima MP Thompsona, tamo odsluša te derneke i ujutro se otrijezne, a U uniforme i kape vrate natrag moljcima u ormare. Što se tiče radikalno desne opcije formalizirane u vidu stranke - ne, nema opasnosti od toga jer je nešto pokušavao Đapić s tim svojim mjerenjima kukuruza, ali ga je zatim Mate Granić stao vodati kao medvjeda na lancu po Yad Vashemu - sve u nadi da će biti Regierung fit, ali je takav uškopljeni Đapić zatim postao donekle prihvatljiv diplomatskom koru u Zagrebu, no glasači desnice su ga \"otpilili\" i na jedvite jade je ušao u Sabor. Tko mjeri kukuruz, ima prođu kod desnih birača i dobit će tih par %, ali opet nedovoljno za koalicijsku vlast i čeka ga opozicijska klupa. Glavaševa stranka je pak izraz lokalne nevolje (bijedno stanje u Slavoniji i utamničili Glavaša) i kao takva neće imati zamaha na nacionalnoj razini. HDZ je pak trenutno i više nego Celeron desna stranka odnosno pobacali bi sve preko palube samo za ostati na vlasti. Što znači da bi Suzana i majčin grob prodala za još koji mjesec vlasti, a što je bilo razvidno kad se postavila kao radodajka teritorija u ljubiću s Pahorom. HDZ će glave doći feminizacija i pranje prljavog rublja u javnosti i po sudovima pa ni ona blaga desnica više neće imati prođu u glasača. Bit će i oni Regierung fit, ali će i njih otpiliti. Preostaje nam ljevica sa svojom kreštavom kakofonijom i tu će biti rivajval Željke Antunović kao ministrice obrane koja pojma nema o tom resoru (ne zna razlikovati tenk od oklopnog transportera), ali ima volju i dobit će šofera i preuredit će joj kabinet. Iz zvjerinjaka HDZ-a u peradarnik ljevice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?