Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REMBRANDT Izložba 103 bakropisa otvara se 9. prosinca

Izložba bakropisa Rembrandta van Rijna: Studije ljudi i biblijski prizori

04.12.2008.
u 16:19

Idućega utorka u Muzeju za umjetnost i obrt otvara se dugo očekivana izložba bakropisa Rembrandta van Rijna (Leiden, 1606 – Amsterdam, 1669) sastavljena od 103 bakropisa slavnoga nizozemskog slikara iz razdoblja baroka. Prema riječima Miroslava Gašparovića, ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt, ovo je prvo gostovanje Rembrandtovih originalnih grafika koje se čuvaju u zbirci Zemaljskog muzeja Joanneum u Grazu.

Prošle je godine MUO gostovao u Grazu s velikom izložbom grafika G. B. Piranesija (1720–78), a kao plod izuzetno profesionalne suradnje dvaju muzeja, dolazi k nama vrijedna zbirka Rembrandtovih grafika koje pokazuju tipične teme Nizozemske 17. stoljeća.

Savršenstvo rukopisa
Prema riječima Karen Leitner-Ruhe, kustosice Joanneuma iz Graza, Grafički kabinet Stare galerije (Alte Galerie) posjeduje 110 Rembrandtovih grafika, a čak 85 listova je iz grafičke zbirke Bečanina Josepha von Heintla (1807–71), pet listova darovao je lihtenštajnski knez Johann II. te drugi pojedinci.

Grafike su na izložbi podijeljene u devet skupina: autoportreti, portreti, studije figure i karaktera, Stari zavjet, Novi zavjet, povijesne i literarne teme, žanr-prizori, krajolici i studije prirode. Iako je Rembrandt poznat najvećim dijelom kao sjajan slikar modelacije svjetla i sjene, tijekom stvaralaštva načinio je velik broj bakropisa.

Rani bakropisi, posebice studije glave, shvaćeni su kao istraživanja karaktera.

Uz originalne grafike izložene u strogim mikrolimatskim uvjetima, povećali smo pojedine detalje da se vidi savršeni rukopis velikog Rembrandta i brojni sitni detalji, rekla je K. Leitner Ruhe.

Autoportreti i krajolici
Ranih 30-ih godina 17. st. zaokupljale su ga biblijske teme i žanr-prizori. Kasnije sve više radi pejzaže, a u autoportretima proučava osjećaje, karakterne osobine i povijesne kostime. Portreti istaknutih osoba pružaju živopisan uvid u svakodnevicu, društvene i poslovne odnose u onodobnom Amsterdamu. Rembrandtovo brzo, lagano vođenje linija osobito se očituje u studijama figura prosjaka, seljaka, staraca. Ti likovi iz svakodnevice uključeni su u povijesne prizore, biblijske i mitološke teme

Izložba u MUO biti će otvorena do 15. veljače iduće godine.


Na svjetlu samo dva mjeseca

– Posebno smo sretni zbog Rembrandtove izložbe grafika u Zagrebu. Riječ o otiscima i papiru starim više od tristo godina, pa su najstroža muzeološka pravila za izlaganje. Ovi bakropisi mogu biti pod minimalnom rasvjetom tek dva mjeseca, a poslije dvije godine “odmaraju” se do iduće izložbe – tumači M. Gašparović.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?